Новото BMW M5 (среден разход на гориво: 10,6 – 10,5 л/100

...
Новото BMW M5 (среден разход на гориво: 10,6 –
10,5 л/100
Коментари Харесай

Новото BMW M5 и новото BMW M5 Competition

Новото BMW M5 (среден разход на гориво: 10,6 – 10,5 л/100 км; СО2 излъчвания (комбинирани): 242 – 239 г/км) и новото BMW M5 Competition (среден разход на гориво: 10,6 – 10,5 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 242 – 239 г/км) по-добре от всякога съчетават фини настройки на визията, още по-добра идея за управление и повишен до 12,3 инча централен екран с увереността във всекидневието на бизнес седан с мощността и оптималната динамичност на изключително мощен състезателен автомобил.

При BMW M5 Competition новите амортисьори от BMW M8 Гран Купе и новите настройки на окачването издигат управляемостта и поведението на пътя в граничен режим до още по-високо равнище и в същото време повишават комфорта. 4,4-литровият високооборотен V8 мотор с технология BMW M TwinPower Turbo развива 441 кВт/ 600 к.с. при BMW M5 и 460 кВт/625 к.с. при BMW M5 Competition.



Фино осъвременена визия за още по-вълнуващо лъчение
Също като при BMW Серия 5 модернизираната BMW бъбрековидна радиаторна решетка навлиза по-ниско в предната ризница, рамката е хромирана и обгръща двете части на решетката. Специфични за М са двойните пластини и емблемата на М. Предната ризница е завършена по- изразително, с огромни странични въздухозаборници, огромният среден въздухозаборник е шестоъгълен, като в него са интегрирани масленият нагревател и радарният датчик на дейния надзор на скоростта (ACC). Оформените по нов метод LED фарове динамично се допълват от новите L- образни светлинни детайли, ориентирани към бъбрековидната радиаторна решетка. Новите опционални светлини BMW Individual Shadow Line придават на Адаптивните LED фарове и BMW Лазерните светлини спомагателен тъмен акцент. Също както и двойните пластини на BMW бъбрековидната радиаторна решетка, така и алуминиевия челен похлупак, предните странични панели с характерните М хриле, аеродинамично оптимизираните М външни огледала и покривът от карбонов композит (CFRP) са характерни дизайнерски детайли на Performance версиите на BMW Серия 5. Благодарение на по-тънките си стени специфичните за М двойни ауспухови накрайници наподобяват още по-прецизни. По нов метод са завършени мощната задна броня с огромен дифузор, както и триизмерните LED задни светлини, чиято прецизна светлинна графика интерпретира по нов метод типичната за BMW L-образна форма.

Черни елементи при BMW M5 Competition и нови цветове
Изключителната позиция на BMW M5 Competition се подчертава и от множеството черни детайли. Така да вземем за пример BMW бъбрековидната радиаторна решетка, декоративните решетки на М хрилете, корпусите на външните огледала и допълнителният заден спойлер на капака на багажника са гланцирано черни. В задната ризница има черни детайли. На BMW бъбрековидната радиаторна решетка, на хрилете и на задния похлупак са ситуирани черни, а на лайстните на праговете осветени надписи M5 Competition. Ауспуховите накрайници на серийната М Спортна изпускателна система са в черен хром. Палитрата от цветове на BMW M5 и BMW M5 Competition предлага пет нови лакови покрития: Brands Hatch Grey и Motegi Red metallic, както и лаковите покрития BMW Individual Tansanite Blue II metallic, Aventurine Red II metallic и матовият Frozen Bluestone metallic. Досегашният Champagne Quartz metallic вече ще се предлага като Alvite Grey metallic. Като опция към този момент се оферират познатите от BMW M8 20-инчови М алуминиеви джанти с двойни спици, полирани до искра и в цвят Orbit Grey.

По-голям екран и идея за управление с M Режими
С въвеждането на новата идея за управление и увеличението на централния екран до 12,3 инча новите BMW M5 и BMW M5 Competition са още по-фокусирани върху водача. Той още по-лесно може да следи разнообразните функционалности на системите за динамика на ръководството и на задвижването на четирите колела BMW M xDrive. Два нови бутона, познати от BMW M8, на средната подпора обезпечават още по-директен достъп до настройките и индикациите на арматурното табло и Head-Up дисплея. С едно натискане на бутона M Mode водачът бързо превключва между настройките ROAD и SPORT. При базовата настройка ROAD всички серийни и опционални асистиращи системи са активирани напълно. В настройката SPORT задействаните в зависимост от индивидуалната конфигурация на лидера асистиращи системи демонстрират единствено предупредителни указания, да вземем за пример за рестриктивните мерки на скоростта или възбраните за изпреварване. В този режим могат да бъдат деактивирани всички намеси в спирачките и кормилното управление с изключение на предупреждението за заплаха от сблъсък и помощта при отбягване на затруднение. Освен това в режим SPORT арматурното табло и Head-Up екранът са със характерна за М визия.

С бутона Setup непосредствено в менюто за конфигурации
С разположеният над бутона M Mode бутон Setup водачът влиза непосредствено в менюто на централния екран, с цел да конфигурира индивидуално вариантите на задвижването и окачването, а с това и да адаптира настройките на автомобила към съответната позиция на пътя и персоналните си предпочитания. Много елементарно с помощта на тъч екрана или посредством контролера на iDrive водачът може да избере най-различни настройки на мотора, окачването, кормилното ръководство и задвижването на четирите колела M xDrive. Освен това по-бързи промени на настройките на автомобила позволяват двата червени бутона М1 и М2 до лостчетата за превключване на М Мултифункционалния волан. С тях могат да бъдат конфигурирани две индивидуални настройки, които с изключение на M xDrive и DSC включват и характерностите на мотора, трансмисията, амортисьорите и кормилното ръководство, както и M View на Head-Up екрана.

Пуристко M чувство в режим TRACK на BMW M5 Competition
При BMW M5 Competition с дълго натискане на бутона M Mode и следващо удостоверение на централния екран се активира допълнителната конфигурация TRACK. Този режим, който е основан извънредно за шофиране по спортна писта, деактивира всички функционалности за комфорт и сигурност на асистиращите системи. За да може въпреки всичко вниманието на лидера да се насочи главно към пътното платно, се заглушава звукът на озвучителната система и се изключва централният дисплей. По този метод лидерът може да се наслади на рисково пуристка форма на М изживяването. Арматурното табло превключва в M View, Head- Up екранът не изобразява индикациите на асистиращите системи. Изключват се и автоматичното активиране на спешните светлини при аварийно прекъсване, както и системата за предупреждение за конфликт откъм гърба. При повторно натискане на бутона M Mode се изключва настройката TRACK и още веднъж се активира режимът ROAD.

Серийни М Спортни седалки, М Мултифункционални седалки като алтернатива
На мястото на серийните М Спортни седалки с електрическо контролиране в много направления и тапицерия от кожа Merino като опция се оферират М Мултифункционални седалки с интегрирани подглавници, осветено лого М5 и разширени функционалности. Ексклузивно за BMW M5 Competition се предлага и пълното кожено съоръжение Merino Black/Midrand Beige.

Всеобхватен избор от асистиращи системи
За Performance моделите се оферират всички асистиращи системи и функционалности на BMW Серия 5. Сериен е всеобхватният Асистент за шофиране Professional, като алтернатива се предлагат Асистент за тапи, а за определени пазари и пускане на двигателя с дистанционно управление. Като част от спомагателното оборудване Комфортен достъп BMW Digital Key дава възможност за отключване и заключване на автомобила с подбрани смарт телефони посредством Near Field Communication (NFC).

Внушителна двигателна сила с помощта на V8 двигателя с високооборотни характеристики
Заимстваната от моторните спортове високооборотна идея на V8 двигателя на BMW M5 е BMW M5 Competition обезпечава внушителна тяга и впечатлява с увереното разгръщане на мощността. При BMW M5 максималната мощност от 441 кВт/ 600 к.с. се реализира при 6 000 об/мин, BMW M5 Competition развива 460 кВт/ 625 к.с. също при 6 000 об/мин. И двата двигателя развиват оптимален въртящ миг от 750 Нм още от 1 800 об/мин, като той е на разположение на това доста високо ниво до 5 600 об/мин при BMW M5 и даже до 5 860 об/мин при BMW M5 Competition. Характеристиките на двигателя могат да бъдат променяни с натискане на бутон от базовата настройка EFFICIENT в SPORT и SPORT+, като това обезпечава още по-бързи реакции на командите с педала на газта. BMW M5 форсира от 0 до 100 км/ч за само 3,4 секунди, което е равнището на суперспортен автомобил, а след 11,1 секунди към този момент доближава 200 км/ч. BMW M5 Competition се справя с тези задания една концепция по-бързо: до 100 км/ч за 3,3 секунди, до 200 км/ч за 10,8 секунди. Максималната скорост на BMW M5 и BMW M5 Competition е 250 км/ч, с опционалния M Driver’s Package тя се покачва до 305 км/ч. Подходящия акустичен акомпанимент се обезпечава от двойната изпускателна система с управляеми клапи при BMW M5 и от също така двойната спортна изпускателна система на BMW M5 Competition с управляеми клапи. Чрез бутона M Sound Control е допустимо активиране на по-дискретен тон на задвижването. Серийната осемстепенна трансмисия M Steptronic обезпечава извънредно кратки времена за превключване, както и бързи и прецизни реакции при всяка смяна на натоварването. С помощта на превключвателя Drivelogic на селектора на трансмисията могат да бъдат определени три режима за дейно, спортно или особено динамично шофиране на състезателна писта с рисково бързи превключвания. Освен това са вероятни ръчни намеси в превключването както със селектора на трансмисията, по този начин и с лостчетата на волана.

Специфични тампони на мотора при BMW M5 Competition
Друга специфичност на BMW M5 Competition са специфичните, по-твърди тампони на двигателя. По стегнатата връзка на двигателя със структурата на автомобила е добре осезаема, обезпечава още по-спонтанни реакции на мотора и по-непосредствено преместване на мощността на мотора към задвижването. Освен това по-стегнатите настройки осигуряват и осезаемо по-директни и прецизни реакции при завиване.

Пригоден за всекидневието мощен спортист
Базата за впечатляващия динамичен диапазон сред безспорна ежедневна функционалност и наслада от шофирането, и максималната динамичност на състезателната писта се обезпечава от M xDrive с централното интелигентно ръководство на Активния М Диференциал. От изменчивия режим на задвижване на четирите колела (4WD) с подаване на по-висока мощ към задните колела лидерът може на различни степени да минава към напълно задно задвижване без Динамичен надзор на стабилността (DSC) в режим 2WD, който позволява безусловно пуристка наслада от шофирането на майсторите на кормилото. Също толкова гъвкави са настройките на кормилното ръководство M Servotronic в режимите COMFORT и SPORT, както и изменчивият контрол на амортисьорите с режим COMFORT за перфектна склонност за всекидневието, SPORT за спортно шофиране по междуградските пътища и идеална управляемост по Северната права на Нюрбургринг, както и SPORT+ за максимална динамика на ръководството по равна асфалтова настилка с минимални отклонения на колелата и каросерията. Освен снижаването на каросерията със 7 мм BMW M5 Competition се отличава и с други целенасочени модификации при окачването и пружините, както и приспособени към увеличената мощ фини настройки, които проличават най-много на състезателната писта. Новите амортисьори от BMW M8 Гран Купе и новите настройки на окачването издигат управляемостта и държанието на пътя в граничен режим на BMW M5 Competition до още по-високо равнище и в това време повишават комфорта. Най-вече неравностите по пътната настилка се предават значително по-малко към каросерията и пасажерите, без това да намалява спортния дух и прецизността при всевъзможни скорости. BMW M5 Competition серийно се оборудва с ковани, двуцветни 20-инчови M алуминиеви джанти с Y-образни спици (отпред: 9,5 J x 20, откъм гърба: 10,5 J x 20) и гуми с друг размер на предната и задната ос 275/35 R 20 начело и 285/35 R 20 откъм гърба. BMW M5 се оборудва с 19-инчови алуминиеви джанти с дизайн с 5 спици в цвят Orbit Grey, полирани до искра (отпред: 9,5 J x 19, откъм гърба: 10,5 J x 19) и гуми с размер 275/40 R 19 начело и 285/40 R 19 откъм гърба.

Серийни M Compound спирачки
И двата разновидността на M5 серийно се оборудват с M Compound спирачки с перфорирани и вътрешно вентилирани спирачни дискове и 6-бутални спирачни апарати с логото на М отпред и еднобутални спирачни апарати с интегрирана паркинг спирачка откъм гърба. Вместо серийното синьо лаково покритие по предпочитание спирачните апарати към този момент могат да бъдат лакирани в черен или червен гланц. Опционалните M Carbon керамични спирачки (6- бутални апарати начело, еднобутални апарати отзад) се разпознават по лакираните в златист цвят спирачни апарати с лого на М. Те са много издръжливи на изхабяване, по-леки са с 23 кг, оферират още по-висока спирачна мощност и температурна резистентност, както и още по-висока непоклатимост срещу фадинг.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР