Новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените

...
Новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените
Коментари Харесай

България очаква промените в Конституцията на Северна Македония

Новото българско държавно управление чака Република Северна Македония да одобри измененията в своята Конституция, както са контрактувани в постигнатия през 2022 година европейски компромис.

„ Каквито и старания да поставяме за позитивно развиване на двустранните връзки, те ще останат на втори проект или няма да се осъществят, в случай че въпросът с включването на българите в главния закон на Северна Македония не бъде решен съответно “. Това е декларирал българският министър председател акад. Николай Денков в телефонен диалог със своя сътрудник от Северна Македония Димитър Ковачевски, предадоха от пресслужбата на Министерския съвет.

Евродепутатът Илхан Кючюк е получил увещание за това в Скопие

Акад. Денков удостовери поддръжката на България за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, в това число на Северна Македония, защото това е в полза на всички. От Северна Македония се чака бърз прогрес в процеса на промени и за осъществяване на контрактуваните условия, признати със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 година, преговорната рамка и двустранните протоколи от съвещанията на Междуправителствената комисия по член 12 от Договора за другарство, съдействие и добросъседство от 2017 година Нашата страна е подготвена да работи дружно със своята съседка за осъществяване на поетите задължения.

Евродепутатът Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Северна Македония, е отправил настояването

И в двете страни има сили, които не желаят добросъседски връзки и се пробват да нагнетяват напрежение. „ В тази среда българският кабинет ще бъде източник на мира. Но е значимо в Северна Македония да няма произшествия, а също по този начин страната да реагира незабавно, в случай че такива зародят, с цел да потвърди, че се грижи еднообразно за всички свои жители “, уточни акад. Денков.

Двамата министър-председатели разискаха опциите за усилване на позитивните аспекти в двустранните връзки, в това число по линия на парламентарния разговор и секторното съдействие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР