Новото „право на поправка“ трябва да обхваща дълготрайни продукти, които

...
Новото „право на поправка“ трябва да обхваща дълготрайни продукти, които
Коментари Харесай

Право на поправка: Евродепутатите ще изложат исканията си в очакване на инициативата на ЕК

Новото „право на поправка“ би трябвало да обгръща дълготрайни артикули, които могат да бъдат поправяни, етикетиране за по-добро информиране на консуматори и разширение на гаранционните права.

В четвъртък членовете на Екологичен потенциал ще гласоподават резолюция, в която ще изложат упованията си за идната самодейност на Комисията по отношение на „правото на поправка“ на потребителите. В проектотекста се акцентира, че ефикасното право на корекция следва да обгръща виталния цикъл и дизайн на продукта, етичното произвеждане, стандартизацията, етикетирането на опцията за корекция и на упования витален цикъл на продукта. Според членовете на Екологичен потенциал едно положително право на корекция включва също по този начин даването на безвъзмездна информация за ремонта и поддръжката, както на ремонтната промишленост, по този начин и за потребителите.

Практиките, които безпричинно лимитират правото на ремонт или водят до остаряване на продукта, могат да се смятат за „нелоялни търговски практики“ и да бъдат неразрешени в законодателството на Европейски Съюз. Предложенията на членовете на Екологичен потенциал включват тласъци за потребителите да ремонтират даден артикул, вместо да го заменят, условия за планиране на по-дълготрайни артикули и хармонизирани правила за даване на информация на потребителите (включително „оценки на ремонта“, планиран период на употреба, аварийни елементи и съществуване на софтуерни актуализации).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР