Новосформираният Медицински съвет срещу Covid-19 препоръчва масов скрининг за заболяването,

...
Новосформираният Медицински съвет срещу Covid-19 препоръчва масов скрининг за заболяването,
Коментари Харесай

Доц. Мангъров скъса професорите Кантарджиев и Мутафчийски

Новосформираният Медицински съвет против Covid-19 предлага всеобщ скрининг за болестта, обратно на мнението на оперативния щаб, че бързите проби дават доста подправено негативни проби и надлежно – подправена сигурност на хората и не са подобаващи за главен диагностичен способ. Това стана ясно на първата конференция на Медицинския съвет, на който бяха показани неговите членове и дилемите му. Той се оглавява от пулмолога проф. Коста Костов и в него влизат експерти от разнообразни специалности. Първата работа на съвета ще бъде да изготви логаритъм за всеобщ скрининг на хора с бързи проби, с което ще се занимават вирусологът проф. Радка Аргирова и експертът по инфекциозни заболявания доцент Атанас Мангъров.

“Независимо от мнението на спешния щаб, би трябвало да поставим усиля мнението им да бъде променено. Да се употребяват необятно тези проби, тъй като без тях се лишаваме от значимо диагностично средство “, сподели Мангъров. По думите му по този начин не може да се установя тъкмо контактните лица на болните, нито да се види каква част от хората са били заболели и да се предвижда какво може да се чака. Той изясни функционалностите и ролята на другите типове проби и съобщи, че прави обясненията тъй като “сутри се чуват някои странни изказвания, които в случай че са на изпит, няма да минат “, явно визирайки изявите на шефа на щаба. Проф. Венцислав Мутафчийски и на шефа на Националния център по заразни и паразитни болети проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Радка Аргирова съобщи, че всеобщият скрининг има директно отношение към прекъсването разпространяването на ковид. “Говорим за всеобщ скрининг. След като бъде признат логаритъм по какъв начин ще се тества, ще се възнамеряват нужния брой проби от другите типове, оттова естествено и какви средства са нужни и ще бъде отнесено към тези, които могат да оказват помощ по-нататък “, сподели Аргирова.

Защо Медицинският съвет предлага всеобщ скрининг?

Доц. Мангъров изясни технологията на другите типове проби: “Няколко думи за така наречен бързи проби, тъй като заран се чуват някои странни изказвания, които в случай че са на изпит, няма да минат. Какво се случва когато се диагностицира един болен с Covid-19? Той отделя вируса в околната среда. Това се случва 4-5 дни преди началото на клиничните признаци и към 20-30 дни по-късно. През този интервал вирусът може да се хване с бързи и мудни проби .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР