Новосъздаденият български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

...
Новосъздаденият български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии
Коментари Харесай

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Новосъздаденият български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към СУ е привлякъл в екипа си проф. Люк Ван Гуул - академик със международна популярност в региона на развиването на машинното самообразование и компютърното зрение.

Белгийският откривател е дълготраен професор във швейцарския софтуерен институт ETH Zurich, и началник на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих, както и началник на изследователска група в региона на компютърното зрение в KU Leuven.

Той е един от най-цитираните учени в света в областта на изкуственият разсъдък. Ван Гуул е притежател на премиите David Marr Prize, Koenderink Award, Helava Prize, Tsuji Award и ERC уголемен грант.

" С проф. Ван Гуул и INSAIT, България се трансформира в международно разпознаваема дестинация за проучвания на най-високо равнище в изкуствения разсъдък. Това ще докара до вълнообразен резултат - от привличането на топ студенти, както българи по този начин и чужденци, до основаване на стартъпи, основани на най-новите научни открития, до построяването на по-благоприятна среда за високотехнологични вложения и редица други ”, споделя проф. Мартин Вечев - българският академик, който стои в основата на концепцията за основаването на INSAIT.

Присъединяването на белгийския академик в INSAIT става допустимо с помощта на финансовата поддръжка на хостинг компанията SiteGround, оповестяват от научния център. Компанията към този момент разгласи, че ще влага 12 млн. лева в развиването на института, като 4 млн. лева от средствата са за възнаграждението за интервал от 5 години на проф. Ван Гуул.

Съоснователят на SiteGround Иво Ценов показва, че привличането на учени от величината на Люк Ван Гуул е " голяма крачка напред за нашето общество и за екосистемата ".

" Това е късмет освен да излезем на международната карта, само че и да бъдем фактор, чертаещ идната софтуерна гражданска война ", споделя още той.

Ценов и шефът на SiteGround Тенко Николов към този момент оповестиха, че възнамеряват да. в идващите години за основаване на учебен и състезателен комплекс, както и за високотехнологични проучвания в областта на медицината.

INSAIT съставлява първият по рода си институт в Източна Европа, построен по модела на най-силните университети в света като MIT, ETH Zurich, Oxford, Cambridge, Stanford. Амбицията му е да се трансформира в проучвателен център на международно равнище в сферите на компютърните науки и изкуственият разсъдък.

Институтът беше открит на 11 април 2022 година в София, като скоро по-късно разгласи своята докторантска стратегия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР