Новосъздадената Държавна петролна компания, която ще постави началото на верига

...
Новосъздадената Държавна петролна компания, която ще постави началото на верига
Коментари Харесай

Държавната петролна компания ще глътне 50 милиона лева за 1 година |

Новосъздадената Държавна петролна компания, която ще сложи началото на верига държавни бензиностанции, ще " глътне " близо 50 милиона лв. през 2021 година Очаква се да проработи този декември, за когато са планирани 365 100 лева разноски (87 300 лева за личен състав и 277 800 лева за издръжка), излиза наяве от , оповестен за публично разискване по предложение на министъра на стопанската система Лъчезар Борисов.

За 2021 година са планувани 49 170 300 лева (2 026 100 лева са за личен състав, 537 800 лева за прехрана на администрацията (материали, вода, горива и сила, външни услуги, командировки, наеми и др.), 11 970 800 лева наложителни разноски за прехрана на петролните бази (застраховки на горивата и базите, защита, прехрана, наеми на външни съхранители), 15 033 400 лв. за приръст на държавните запаси от петрол и нефтопродукти и запасите от петрол и нефтопродукти, еднократни финансови разноски за застраховане на активността на предприятието (компютри, многофункционални устройства, сървъри, коли, програмни артикули, лицензи) 821 100 лева и 18 781 100 лева за довеждане докрай на почнал предходни години главен ремонт на петролните бази). За 2022 година и 2023 година са планувани разноски по 29 470 600 лева

Компанията бе основана през юли 2020 година след оспорван спор. В предмета ù на активност съгласно плана за организационен устав влизат: основаване, запазване, запазване, възобновяване и продажба на държавните запаси и военновременните ресурси от петрол и нефтопродукти по Закона за държавните запаси и военновременните запаси; основаване, запазване, поддържане, възобновяване и продажба на ресурси от петрол и нефтопродукти според Закона за наложителните ресурси от петрол и нефтопродукти. Тя ще ръководи, построява и експлоатира петролни бази за предпазване. След решение на Министерски съвет компанията може да учредява търговски сдружения за активност, обвързвана с ръководство, поддръжка, употреба и създаване на петролни бази за предпазване на петрол и нефтопродукти и бензиностанции. 

Предприятието няма да е комерсиално сдружение, няма да образува и разпределя облага. Компанията ще се финансира с приходи от активността, прехвърляния от държавния бюджет и дивиденти от комерсиалните ù сдружения, както и посредством други приходи, избрани с нормативен акт.

Тя ще бъде ръководена от 3-членен директорски съвет (председател, изпълнителен шеф и зам.-изпълнителен директор) и изпълнителен шеф, които ще се назначават от икономическия министър. Структурата ù ще се състои от основно ръководство (вкл. основна дирекция, дирекция, чиновник по сигурността на информацията и финансов контрольор) и териториални звена. Числеността на личния състав занапред ще стане известна. Тя ще се утвърждава от УС по предложение на изпълнителния шеф. 

Държавата ще ù даде имущество - обществена и частна държавна благосъстоятелност, само че описът също към момента не е прочут, а ще попада в решение на Министерски съвет. Срещу това имущество не може да се насочва наложително осъществяване. Предприятието не може да се приватизира, нито против него да се открива произвеждане по неплатежоспособност.

С решение на Министерски съвет то ще може да учредява търговски сдружения, в това число с непарична вноска, представляваща правото на благосъстоятелност върху предоставеното му имущество - частна държавна благосъстоятелност, за реализиране на търговска дейност, обвързвана с ръководство, поддръжка, употреба и създаване на петролни бази за съхранение на петрол и нефтопродукти и бензиностанции, както и комерсиална активност с алтернативни горива.

Предприятието няма право да взема заеми от търговски банки и други финансови институции без решение на държавното управление.

Средствата за административни разноски ще са под контрола на икономическия министър, който ще ги утвърждава, дружно с проекта за активността на предприятието през настоящата година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР