Новороденото носи радост, щастие, изпълва дома с уют и топлина,

...
Новороденото носи радост, щастие, изпълва дома с уют и топлина,
Коментари Харесай

Като родител на новородено, трябва да притежавате тези 10 умения

Новороденото носи наслада, благополучие, изпълва дома с уют и топлота, само че също по този начин изисква съществени грижи, внимание и отговорност. Обикновено младите родители се сблъскват с редица компликации първоначално, минават през разнообразни трудности, до момента в който опозноят потребностите на своето бебе и се научат да поставят съответни грижи за него. Бъдете готови за огромни промени в живота си. Повече нищо няма да бъде същото, само че може да бъде доста по-хубаво. Ето главните провокации, с които се сблъскват младите родители, както и уменията, които е наложително да развият:

6. Как да масажираме бебето?

Масажите имат своята значима роля в първите седмици от живота на новороденото, тъй като се грижат за заздравяването на костите и мускулите, за възстановяване на кръвообращението. Най-важното, което би трябвало да запомните, е да не масажирате детето директно преди и след хранене. Ето и стъпките, които би трябвало да следвате:

- настанете бебето комфортно върху пелена и на солидна повърхнина като повивалник или легло;

- нанесете върху ръцете си бебешко олио;

- започнете масажа от крачетата, след това ръцете, кърдичките и най-после – гръбчето.

7. Как да къпем бебето?

Къпането е съществено предизвикателство за всеки млад родител. Притесненията са доста – да не изпуснем бебето, да не му влезе вода в ушите, очите, по какъв начин да го държим и така нататък през първата седмица от живота си новородените имат потребност от къпане не с шампоани, а единствено с чиста, влажна забрадка и топла вода. Важно е да внимавате за температурата на водата – нито прекомерно студена, нито прекомерно топла. Препоръчително е да изчакате, до момента в който пъпната шнур изсъхне и пъпчето падне, преди да започнете с нормалното къпане. Желателно е най-малко първоначално в къпането да вземат участие и двамата родители. 

8. Как да приспим бебето?

Обикновено първите дни са същинска тъга във връзка с спането, до момента в който свикнете и вие, и бебето. Някои родители се мъчат да основат режим на детето, други се оставят да следват неговия график. Правилна рецепта няма, само че най-малко първоначално е добре да се преценявате с потребностите на новороденото.

Дръжте денем стаята по-добре осветена, а през нощта намалете оптимално светлината, с цел да може бебето по-бързо да се ориентира в промяната на деня и нощта -  това е преходът към нощния сън, който с времето ще става все по-продължителен.

Повечето майки обожават да следят спящото си бебе, галят го, гушкат го. Съжаляваме, само че това не е добра концепция, тъй като по този метод му изпращате сигнали, че е време за ставане и игри. А едно недоспало, кисело бебе не е най-хубавият вид. Бъдете търпеливи, до момента в който детето последователно свикне да спи непробудно през цялата нощ. Колкото и да не ви се има вяра, и този миг ще пристигна.

9. Как да сменяме памперсите?

Смяната на един памперс не е висша математика, само че първоначално може да се окаже много мъчно. Гледали сте филми, в които някой татко се мъчи 10 минути да настройки памперси и тъкмо когато си мисли, че всичко е наред и подвига с горделивост бебето, памперсът безславно пада на земята. В началото би трябвало да сте по-внимателни, до момента в който пъпната шнур не изсъхне и не падне. Никога не поставяйте пелената върху клипса на пъпната шнур, а постоянно под нея. Не би трябвало да има спомагателен напън върху тази област! После към този момент можете да действате по-спокойно, а и до този миг към този момент ще сте се усъвършенствали. Една седмица може да ви се коства малко време, само че имайте поради, че в денонощието ще промените най-малко 10 памперса. 

Друг потребен съвет е, когато миете дупето на бебето или го минавате с мокра кърпичка, придвижването да бъде постоянно начело обратно – изключително в случай че имате момиченце, с цел да избегнете нежелана зараза!

Също по този начин се уверете, че интимните области на бебето са изцяло сухи, преди да поставите памперса, с цел да не предизвикате подсичане, обрив, неспокойствие на кожата.

Ако бебето е с сензитивна кожа, непременно избягвайте ароматизирани ароматизирани сапуни или пелени, до момента в който обривът изцяло изчезне.

10. Как да се привържем към бебето?

Нежният досег кожа в кожа е всичко, което е нужно да извършите и този табиет би трябвало да го създадете още щом бебето се роди. Друго значимо нещо е да гледате бебето в очите и да му говорите с гальовен глас. Дори на ви схваща, гласът ви ще го успокои и ще го привърже към вас. Можете да го галите с пръст по бузката. Не го мачкайте, не го стискайте, когато го гушкате. Не е плюшена играчка.

Доближавайте се до бебето, тъй като при започване на живота си не могат да вижда надалече. Пейте му, усмихвайте му се – всичко, което би му подействало успокояващо.

Децата порастват незабелязано. Ценете времето с бебето си, тъй като до момента в който се обърнете, ще проходи, след това ще стане възпитаник, след това младеж, след това ще сътвори свое семейство и ще има все по-малко време за вас.

Превод и акомодация: Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР