Новородено намерено мъртво на лодка с бежанци край италианския остров

...
Италианската брегова охрана е открила мъртво новородено бебе на лодка,
Коментари Харесай

Италианската брегова охрана е открила мъртво новородено бебе на лодка, превозваща хора до Лампедуза, съобщи агенция ANSA, докато десетки граждани на острова протестираха срещу скорошно нарастване на пристигания.

Близо 126 000 мигранти и бежанци са пристигнали в Италия тази година, почти двойно повече от цифрата към същата дата през 2022 г.

Лампедуза е свидетел на хиляди кацания само тази седмица, повече от постоянното население на острова, предизвиквайки призиви за помощ от страна на местните политици.

Италианската брегова охрана каза, че бебето, което се е родило по време на пътуването, е намерено по време на спасителна операция, съобщи ANSA.

По-рано тази седмица петмесечно момченце се удави по време на спасителна операция край Лампедуза, след като лодка, превозваща мигранти и бежанци през морето от Северна Африка, се преобърна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети острова в неделя, като приеме покана от италианския премиер Джорджиа Мелони, според служител на ЕС.

Мелони призова ЕС да действа за облекчаване на натиска, след като хиляди хора кацнаха с лодки в продължение на три дни тази седмица на Лампедуза, само на 145 километра (90 мили) от бреговете на Тунис.

Увеличаването на пристигащите възобнови дебата за това как Европа споделя отговорността за търсещите убежище.

„Президентът фон дер Лайен ще пътува до Лампедуза утре по покана на италианския премиер Мелони“, каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер в публикация в X, известна преди като Twitter.

Министрите на вътрешните работи на Франция, Германия и Италия и някои представители на ЕС обсъдиха проблемите с мигрантите по време на телефонна среща в събота, каза френският министър Жералд Дарманин в публикация на X.

Поради близостта си до тунизийския крайбрежен град Сфакс, Лампедуза от години е една от основните дестинации за хора от Северна Африка, които искат да достигнат европейските брегове. Но тази седмица неговият миграционен център, построен за по-малко от 400 души, беше претоварен.

Германия реши да продължи да приема мигранти и бежанци, пристигащи в Италия, каза вътрешният министър късно в петък, два дни след като обяви спирането на доброволно споразумение с Рим за приемане на новопристигнали.

Протести срещу лагерите

Десетки жители на Лампедуза проведоха протести в събота срещу плана за изграждане на нов палатков лагер за хора, пристигащи с лодки.

„Имам две деца у дома. През последните години не ме интересуваше този въпрос. Но сега имам инстинкт за защита на децата си, защото не знам какво ще се случи с Лампедуза в бъдеще“, каза един от протестиращите.

„Лампедуза казва спрете! Не искаме палаткови лагери. Това послание е за Европа и за италианското правителство. Жителите на Лампедуза са уморени”, каза друг протестиращ.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР