Новородени на по няколко седмици са били връзвани денонощно за

...
Новородени на по няколко седмици са били връзвани денонощно за
Коментари Харесай

ИЗДЕВАТЕЛСТВО: Връзвали новородени по 24 часа в сливенската болница

Новородени на по няколко седмици са били връзвани непрекъснато за креватчетата си в сливенската болница, с цел да не мърдат, а " по-големите " - няколкомесечни, с цел да не махат абокатите си. За нечовешкото отношение в педиатрията алармираха майки на малчугани, станали очевидци на кошмара.

„ Децата се връзват, с цел да се предпазят от пострадвания на абоката, ясно е, че няма по какъв начин при тях да има някой непрекъснато. Тук обаче приказваме и за отношение ", споделя една от тях. Мария е станала очевидец по какъв начин 3-месечно бебенце със запушено носле е било вързано и оставено цяла нощ да плаче и да се дави в личните си тайни. Едва на сутринта здравно лице се е заело с него.

Много майки са удостоверили думите на Мария, че децата, признати сами, са връзвани и стоят по този начин по 24 часа. Друга жена споделя:

„ Бяха вързани краченцата и ръчичките им, нямаха опция да помръдват въобще. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, основно с цел да не се постанова да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги огледа ".

Директорът на болничното заведение доктор Васислав Петров акцентира, че ще прегледа подадените сигнали и ще се запознае с всички гледни точки. По думите му има такава процедура, само че тя се назовава „ фиксиране “ и се използва за къс интервал от време.

Ужасяващият репортаж по Би Ти Ви тази заран обаче разсъни наставнически мемоари за сходни практики освен в Сливен, само че и в други градове, в това число в София.

Точно в столицата и то в клиниката на долюбвания от мнозина доцент Атанас Мангъров, който е детски инфекционист, връзвали тези дечица, чиито родители нямали опция да платят за техни придружители в лечебното заведение.

Гледките били сходни на тези в Сливен. Същото по свидетелски разкази се е случвало и в " Пирогов ", в болничното заведение във Враца, а млада майка от Пловдив описа за " фиксирането " и в пловдивска педиатрия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР