Новорегистрираните мъже, заразени с ХИВ, са над шест пъти повече

...
Новорегистрираните мъже, заразени с ХИВ, са над шест пъти повече
Коментари Харесай

2021 г.: 6 пъти повече новозаразени с ХИВ мъже, отколкото жени

Новорегистрираните мъже, инфектирани с ХИВ, са над шест пъти повече спрямо новрегистрираните дами през предходната година. Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

През 2021 година 93 на 100 от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по полов път, а 6 на 100 - при инжекционна приложимост на опиати. Най-засегната от инфекцията е възрастовата група 30 - 39 година, следвана от възрастовата група 20 - 29 година

През 2021 година изследвани и разбрали своя ХИВ-статус са били над 250 000 души. От началото на тази година до 4 февруари са открити нови 19 ХИВ-серопозитивни лица. От 1986 година до 2021 година в България са били регистрирани 3721 лица с ХИВ зараза.

Към 31 декември 2021 година 1950 пациенти с ХИВ се наблюдават в структурите за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1921 от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

По мотив 14 февруари - Денят на влюбените, стартира вторият стадий на Националната АНТИСПИН акция. Заради пандемията от COVID-19 и въведените в страната противоепидемични ограничения и тази година самодейностите, които са част от акцията, ще се проведат най-вече онлайн. Доброволците на Българския юношески Червен кръст ще отбележат Деня под мотото " #обичай безвредно ". Подробна информация за самодейностите е оповестена на уеб страницата на БЧК.

Ежегодно Националната АНТИСПИН акция се организира в четири стадия. Първият стадий стартира на 1 декември - Световен ден за битка против СПИН, вторият стадий е във връзка 14-ти февруари, а през третата неделя на май ( Денят на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият стадий. Четвъртият, заключителен стадий, е лятната АНТИСПИН акция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР