Новопостроено начално училище във Варна е започнало да потъва. Близо

...
Новопостроено начално училище във Варна е започнало да потъва. Близо
Коментари Харесай

Небрежност или далавера е новото школо във Варна с конструктивни дефекти?

Новопостроено начално учебно заведение във Варна е почнало да потъва. Близо 400 деца от там са изведени и разквартировани да учат в други здания. Местната администрация във Варна е подала в Районната прокуратура документите от осъществено градивно проучване на постройката на Начално учебно заведение „ Васил Левски “ в регион „ Аспарухово “, заяви сътрудник на.
Обследването е осъществено от проектантско бюро „ Статком “ ЕООД, което открива, че констативният акт 15 на постройката „ не дава отговор на истината за осъществяването на градежа - осъществени са обилни промени в структурата, които не са отразени в констативния акт и това е допустима причина показаният акт 15 да бъде считан като документ с погрешно наличие “, оповестяват от община Варна.
Сградата на НУ „ Васил Левски “ бе издигната на правилото на публично-частно партньорство след подписване на контракт сред Община Варна и „ Стоянстрой “ ЕООД - Пловдив. Откриването на строителната площадка на новата постройка на НУ „ Васил Левски “ е било през май 2011 година Половин година по-късно - на 9 декември, учебното заведение е въведено в употреба.
Официално лентата му е отрязана през май месец 2012 година от тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов и вицепрезидента Маргарита Попова в наличието на регионалния шеф, депутати, общински съветници.
Шефът на фирмата-изпълнител Стоян Сариев уверявал присъстващите, че учебното заведение е с топлоизолация от най-голям клас, свръхустойчива на огън, издигната с съвременен материал, употребен за олимпийските села в Лондон и Пекин.

Дефекти обаче постройката почнала да дава още преди да се пререже лентата.
По дело, водено от община Варна против компания „ Стоянстрой “ преди година и половина се сочи, че в докладна бележка от шефа на учебното заведение се излагат условия, че са изпращани голям брой недоволства до общината за интервала януари 2012 година – май 2015г., само че гаранционните недостатъци не са отстранени. Посочено е, че шефът е бил известен от Дирекция „ Правно-нормативно обслужване “ на общината, че ответникът е наказан за избрана сума, само че парите не са преведени.
Тогава общината изиска да осъди компанията за 91 623 лева поради установени гаранционни недостатъци. След спор в съда за осъществени и неизвършени поправки на новопостроената постройка, компанията бе наказана единствено на 3 463 лева
По-рано, през 2014 година компанията е наказана от общината за 33 981 лева, нужни за премахване на появили се дефекти в строително-монтажните работи.
Заради голям брой подадени сигнали от шефа на школото за съществени проблеми по постройката, в края на 2017 година децата са били изведени от учебното заведение. Настанени са да учат в 3 здания с целодневна организация на образователния ден – във ВМГ „ Св. Николай Чудотворец”, в ДГ „ Горска приказка” и в ДГ „ Морски свят”.
Извършени били инспекции и огледи на постройката. Възложено било правене на градивно проучване, геодезическо замерване за определяне изменение в геометрията на постройката и актуализация на техническия паспорт от 2011 година
Според експерти откритите проблеми са извънредно съществени: смяна в главния градивен и архитектурен проект; несъответствия на гредови конструкции; некачествено осъществяване на най-дълга носеща греда; понижена носеща дарба за отвесни натоварвания и несъответстваща на заложената в главния градивен план от 2009г.; покривната плоча е оставена с дебелина 16 см., която се усилва съвсем двойно на местата на задигане за оформяне на наклони и това способства за доста претоварване на отслабената стълбищна плоча; открити процеси на провисвания на стълбищните плочи по всички нива; погрешно осъществяване на хидроизолацията на покрива; липса на актове за приемане, в които да са отразени други решения на структурата.
Но по какъв начин е издигнато учебното заведение и против какво?
На 10 март 2011 година в Общинският съвет се организира скандално съвещание, на което кметът Йорданов предлага на локалния парламент да утвърди пазарните оценки на четири парцела с обща повърхност близо 22 декара, против които купувачът им посредством конкурс да построи начално учебно заведение „ Васил Левски “ в регион „ Аспарухово “ и една многофункционална постройка в двора на Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “ и ОУ „ Захари Стоянов “.
Сборът от пазарните оценки на препоръчаните за продажба на парцели е 5 000 000 лв.. Предвидената обща стойност за създаване на новото учебно заведение е 4 433 856 лева Многофункционалната компютърна постройка пък е с цена 566 143 лева
Съветник от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов на това съвещание възроптава остро против предлагането. Той не е склонен 22 декара парцели да се заменят против градеж на учебно заведение, тъй като по неговата логичност можело и спортната зала да се размени против същия градеж. Той назовава договорката „ обир “.
Според него оценките на парцелите са прекомерно занижени, защото парцелът да вземем за пример с повърхност 8 649 кв. метра в комплекса „ Св. Константин и Елена “ преди коствал към 8 млн. лева,, а оценката, с която се предлага на Общинския съвет, е 2 900 200 лева
Недоволен от репликиращите го сътрудници той споделя тогава, че с парите от тези парцели може да се построи още една детска градина, тъй като в интервала сред две съвещания на комисиите по благосъстоятелност се е прибавила спомагателната постройка към Математическата гимназия.
Освен оценките на четирите парцела, на същото съвещание се одобряват и конкурсните условия. Двете точки са утвърдени с 34 гласа „ за “, 2 – „ срещу “, и 5 - „ въздържали се “. Един консултант не е взел участие в гласуването.
Точно два месеца са били нужни на локалната администрация да организира състезанието, да излъчи победител – компания „ Стоянстрой “, и да направи първа копка на 11 май същата година. Шест месеца по-късно – при започване на месец декември 2011 година, учебното заведение е било готово.
Месец по-късно – през януари, постройката почнала да дава недостатъци, за които директорката алармирала. Но нередностите, открити от нея, не попречили на високопоставените лица да проведат през май месец публична гала за откриването му.
На първата копка притежателят на компанията Стоян Сариев заявава пред медиите във Варна, че цената на строителните работи в " Аспарухово " и в Математическата гимназия е 5 000 000 лв..
Ето какво написа обаче в уеб страницата на сдружението му за обектите и техните стойности едно към едно, без редакторска интервенция:
„ По настоящем компания „ Стоянстрой” по схемата на публично-частно партньорство с община Варна неотдавна приключи пилотния си план - новата детска градина във варненския квартал " Владиславово " - ОДЗ " Маргаритка " с РЗП 1500 кв.м. на стойност 2 500 000 лева Обекта беше издигнат качествено и за период по-малко от 3 месеца. Приключи и градежа на главно учебно заведение " Васил Левски " във варненския квартал " Аспарухово " на стойност 5 200 000 лева и РЗП за 3500 кв.м., както и многофункционална компютърна зала в двора на Математическа гимназия " Петър Берон " в морския град на стойност 800 000 лева с РЗП 550 кв.м. “
Сборът от стойностите на двата обекта, видно от написаното, е тъкмо 6 000 000 лв.. Разликата сред казаното и написаното е един милион лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР