„Новопостъпилите деца в детски градини и ясли, както и отсъстващите

...
„Новопостъпилите деца в детски градини и ясли, както и отсъстващите
Коментари Харесай

Противогрипните ваксини тръгват в аптечната мрежа

„ Новопостъпилите деца в детски градини и ясли, както и отсъстващите повече от 2 месеца от образователни занятия, ще би трябвало да създадат наложително проучване, стана ясно от думите на министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

„ Това е медицински оправдано, с цел да почистим оптимално вероятните опасности в тази обстановка “, разяснява той по отношение на началото на новата образователна година и епидемиологичната конюнктура в страната. Родителите на по-големите възпитаници пък ще имат задължението да дават декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен. Бележка от персонален доктор няма да бъде изисквана.

Здравният министър още един път напомни, че в случай че бъде открит случай на болест в учебно заведение, той попада в обсега на отговорностите на съответното РЗИ, а тестванията за контактните деца ще бъдат безвъзмездни.

Във връзка с наближаващия грипен сезон проф. Костадин Ангелов увери, че в страната ни към този момент има наличност от 88 хиляди ваксини, които скоро ще бъдат пуснати на свободния пазар в аптечната мрежа. „ До края на другата седмица ще имаме подписан контракт с фирмата-доставчик на ваксини. Те ще бъдат 180 хиляди, които са свободни и ще бъдат обезпечени за българските жители. От тях в допълнение ще бъдат освободени на пазара още 75 хиляди дози “, изясни още здравният министър, който добави, че в страната ще има към 60 хиляди повече ваксини от предходната година. „ Това е програмата, която следваме за увеличение на % на имунизираните от грип “, обясни проф. Ангелов.

Министърът даде изясненост и по построяването на Националната детска болница като разгласи, че в средата на септември следва огромна социална полемика, в която да вземат присъединяване всички заинтригувани страни – лекари, жители и публицисти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР