Новооткрита клетка в човешката имунна система може да бъде ключът

...
Новооткрита клетка в човешката имунна система може да бъде ключът
Коментари Харесай

Учени откриха клетка, която може да унищожава многобройни видове рак

Новооткрита клетка в човешката имунна система може да бъде ключът към изцеление на няколко типа рак – нещо, което медицината не бе съумяла да реализира до момента.

За откритието се споделя в публикация в журнала Nature Immunology, представен от Би Би Си. То е направено от учени от Кардифския университет.

Имунната система е тази, която пази човешкото тяло от инфекции, само че може да атакува и раковите кафези. Учените са търсили " неконвенционални " способи, по които тя нападна тумори. И са разкрили Т-клетка в кръвта, която може да " сканира " тялото и да " реши " дали в него има опасност, кяото би трябвало да бъде унищожена. Тя също така може да атакува типовете рак на простатата, гърдата, белите дробове, гърлото, кръвта, дебелото черво, костите, яйчниците, бъбреците и други, демонстрират лабораторните проби. Освен това не визира естествените тъкани.

" Никой не е вярвал, че такова нещо е допустимо ", разяснява проф. Андрю Сюъл.

Все още не е известно по какъв начин тъкмо рецепторите на Т-клетката откриват и унищожават раковите кафези – счита се, че тя по някакъв метод получава сигнали за нередности от молекулата MR1, която се намира на повърхността на всяка клетка в човешкото тяло.

Защо е значимо

Вече има лечения против рака, провеждани благодарение на Т-клетки – имунотерапията се счита за бъдещето на битката с тази болест. Най-известният тип е основаването на неповторимо лекарство за всеки пациент, като се взима проба кръв и Т-клетките в нея биват генетично модифицирани да атакуват рака, умножавани в лабораторна конюнктура и връщани назад в тялото на пациента.

Недостатъкът на този вид терапия е, че към този момент той работи единствено на дребен брой типове рак и е използван повече за при заболявания като левкемия, в сравнение с при тези, при които се образува стабилен израстък. Лечението с новооткритата Т-клетка би работило по сходен модел.

Засега опитите са в начално равнище. Тестове се провеждани върху животни и кафези, ще са нужни доста инспекции за сигурност, преди да стартират опити и с хора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР