Новоназначеното ръководство на Булгаргаз наруши няколкодневното си мълчание и с

...
Новоназначеното ръководство на Булгаргаз наруши няколкодневното си мълчание и с
Коментари Харесай

Булгаргаз: Старото ръководство е положило усилия да унищожи архива

Новоназначеното управление на " Булгаргаз " наруши няколкодневното си безмълвие и с на уеб страницата на държавната компания направи подробни и напоителни уточнения за това в какво положение е намерило финансите на сдружението и за абсурда с търговията на непотребни количества газ от 4 февруари.

На първо четене най-шокиращо звучи известието, че остарялото управление е " положило старания да бъде премахнат архивът на Съвета на шефовете, който съдържа информация за взетите решения от бившето управление за интервала от 2015 година до деня на неговото освобождение. "

Освен това - макар мантрите на остарелия шеф Николай Павлов, че " Булгаргаз " се намира в отлично финансово положение, става известно - настояват новите - че това не е тъкмо по този начин.

Като начало - към този момент е ясно, че ден преди да напусне работа, остарялото управление е прекратило трудовите правни отношения на шефа на Дирекция „ Правна “, шефа на Дирекция „ Търговия с природен газ “, шефа на Дирекция „ Финанси “ и други чиновници, против парични компенсации в размер на повече от 170 000 лв.. Обезщетението на тримата шефове е в размер на 6 заплати, а за останалите двама чиновници (включително водача на изпълнителния директор) е от 5 заплати. Аргументите, че за освободените по този метод чиновници е невероятно да работят за бъдеще в енергийния бранш и че това е единственият метод те да бъдат обезщетени са несъстоятелни, като оставяме без коментар моралната страна на въпроса.

Що се отнася до генералното положение на финансите на сдружението, новото управление споделя, че към 3 февруари на 2022 година " има единствено 640 хиляди лева и са усвоени 51.730 млн. лева овърдрафти от разнообразни банки. Същевременно, прогнозните заплащания за месец февруари са в размер на 650 млн. лв., а предстоящите парични приходи са почти за 400 млн. лв., т.е. предвижда се паричен недостиг в размер на 250 млн. лв., който новият Съвет на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД би трябвало да обезпечи в най-кратки периоди, с цел да може да се заплати доставката на природен газ по договорите с съветския и азерския снабдител, а също по този начин и да се платят отговорностите към бюджета за Данък добавена стойност (приблизително към 100 млн. лева) и данък. "

Вземанията към столичната Топлофикация пък са в размер на 167 млн. лева, а към Топлоелектрическа централа " Варна " - прочут като ТЕЦ-а на Ахмед Доган, са към 35,5 млн. лева

" Очевидно „ Булгаргаз “ е бил с влошен паричен поток още от месец октомври 2021 година, защото в края на 2021 година са направени две цесии с Български енергиен холдинг “ ЕАД на вземания от „ Топлофикация София “ ЕАД в размер на 206 млн. лева и все пак сдружението завършва 2021 година с наличност по банкови сметки от единствено 2 млн. лв. ", написа още в известието на новите шефове.
Как е търгувала " Булгаргаз "?
Разкритията на новите шефове не стопират дотук. По думите им, за дребното време, в което са в компанията, те са създали разбор на фирмената политика за търговия. От него излиза, че " Булгаргаз " търгува на държавната газова борса " Газов хъб Балкан ", само че със мощно стеснен брой търговци, като избрани такива са изключени от листата с вероятни купувачи без пояснение. Общо броят на лицензираните търговци на тази борса е 49.

В същото време " Булгаргаз " е оперирала и на частната " Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД, на която има доста по-малко търговци - 14. Освен това тази частна борса оперира без утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране Правила за работа на проведен борсов пазар на природен газ.

Сделките на „ Българска Енергийна Търговска Платформа “ АД са били сключвани с не повече от трима търговци на природен газ, като обилни размери природен газ са търгувани главно с един търговец, като разпределението за месец декември е показателно - един от тези трима търговци получавал големи къс от търговията - 96,95%.

Анализът сочи изгубени изгоди за " Булгаргаз " на стойност към 1,67 млн. лева
Какво се случи на 4 февруари?
Новото управление на " Булгаргаз " дава и пояснения за последния енергиен скандал у нас - във връзка с осъществените от компанията на 4 февруари покупко-продажби с търговци. Припомняме, че на 5 февруари Румен Овчаров заяви, че компанията е изтъргувала газ от Чирен с размер към 60 000 MW/h, който е продаден под борсовата цена за под три секунди, на определени участници, които по-късно са го изнесли в Румъния.

Вече е ясно, че размерът не е 60 000 мегаватчас, а 37 000 мегаватчаса и не е пристигнал от Чирен. В същото време новият шеф чистосърдечно си призна, че една от фирмите (общо 8) взели участие в договорката е някогашният му шеф " Мет Енерджи Трейдинг " (свързана с " Газпром " ).

От днешните пояснения на " Булгаргаз " идват нови елементи. Например - вижда се, че компанията е продала количествата на няколко разнообразни сегмента и то в действителност под борсовата цена, само че с доста, доста дребни разлики. Наример за артикул " Уикенд " и " Ден напред " разликата е под 4 лева за мегаватчас.

Чистата облага за " Булгаргаз " пък била 568 хиляди лева, в случай че се съпоставя продажната цена и цената по контракта с най-висока цена и над 1.4 млн. лв., в случай че сравнението е с одобрената цена от КЕВР с включен достъп и транспорт до ВТТ (Виртуална Търговска Точка).

" Дневните артикули (WD, DA, WE) на всички европейски газови тържища се търгуват 24/7 на правилото на непрекъсната търговия на анонимна база, като задачата на дневните покупко-продажби е всеки търговец, регистриран на пазара, е да поддържа входящите потоци (покупка и рандеман на естествен газ) оптимално близки до изходящите потоци за деня (продажба и нагнетяване на газ). Разликата сред двете образува позитивен, респективно негативен дисбаланс за деня. Формираният дисбаланс се таксува от оператора на газопреносната мрежа с „ такса за дневен дисбаланс, коятое +8% от пазарната цена за деня за тези търговци, които са в негативен дисбаланс и -8% от пазарната цена за тези, които са в позитивен дисбаланс.

Тези правила подтикват участниците на пазара да търгуват остатъкът или дефицитът на природен газ на борсата, вместо да употребяват газопреносната система на оператора като източник за балансиране. Това са и отговорности, произлизащи от Регламент (ЕС) 312/2014 на Комисията за определяне на мрежови кодекс за балансиране на газопреносната мрежа, който се ползва за всички ползватели на газопреносната система в страните-членки на Европейски Съюз.

В случай на остатък на природен газ и при съществуване на повече дейни търговци е допустимо да се осъществят огромен брой покупко-продажби в границите на къс период от време. Сделките се реализират за всеки участник на пазара да балансира входящите и изходящите потоци на природен газ и да избегне дължимите такси за дневен дисбаланс ", изясняват от " Булгаргаз ".

Именно това е обяснението за търговията - остатък поради топлото време и пониженото ползване. Като се има поради, че цената на дневните артикули се базира единствено на пазарните сили на търсенето и предлагането за деня, при позитивни систематични остатъци цената стартира да пада, което значи, че всеки търговец по опция следва да продаде остатъка си преди спада на цената, споделят от компанията.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР