Шампионките на Световното първенство за жени Испания са готови за дълго време сред елита на футбола

...
Новокоронованите шампиони от Световното първенство за жени Испания се утвърдиха
Коментари Харесай

Новокоронованите шампиони от Световното първенство за жени Испания се утвърдиха за дълго време сред елита на футбола със своя млад и талантлив списък от изгряващи звезди.

Ла Роха победи Англия с 1-0 в неделния финал за първата си титла от голям турнир. По време на едномесечното събитие Испания премина през турбулентността на миналогодишния бунт на играчите и възстановяването от контузия на двукратния носител на Златната топка Алексия Путелас.

Айтана Бонмати, само на 25 години, затвърди репутацията си на топ полузащитник, а 19-годишният нападател Салма Паралуело се оказа изгряваща световна звезда.

„Знам, че това е мечтата, която сме имали от малки. Така че в момента е трудно за разбиране. Но когато се приберем у дома, наистина ще знаем какво сме направили“, каза Паралуело. „Това е нещо огромно.“

Испания се присъедини към Германия като единствените нации, спечелили титли от Световната купа както за мъже, така и за жени, а Бонмати говори за вдъхновяването на поколение – точно както нейният герой Андрес Иниеста й повлия през 2010 г., когато испанците спечелиха Световната купа в Южна Африка.

Бонмати и нейните съотборници след мача вече носеха нови фланелки, включващи звездата над герба на Испания, който означава титла от Световната купа.

„Днес имаме тази звезда, този медал и тази купа, но това е за всички тях, всички онези, които са се борили за повече равенство и да ни отведат на по-добро място“, каза Бонмати. „Харесва ни, че можем да допринесем с нашата роля да бъдем модели за подражание за всички тези момичета и момчета. Много емоционално, че постигнах нещо толкова необикновено.“


Повече от всичко друго, победата на Испания показа, че останалият свят догонва традиционните сили. Германия, Бразилия и Съединените щати отпаднаха изненадващо рано от турнира.

Очаква се разширено поле от 32 отбора да разкрие неравенството в играта при жените. Но вместо това отбори, включително Мароко, Южна Африка и Ямайка, всички напреднаха към елиминациите, за да опровергаят очакванията. Мароко беше един от осемте отбора, участващи в първото си Световно първенство за жени.

Полуфиналите включваха четири отбора, които никога не са печелили Световна купа: Испания, Англия, Швеция и Австралия. Швеция победи Австралия с 2-0 в мача за третото място.


Испания със сигурност беше сред най-добрите отбори, които се насочваха към турнира, но не и фаворитът. Фаворит беше САЩ, двукратният защитаващ шампион. Но американците бяха елиминирани след изпълнение на дузпи с Швеция на осминафиналите, най-ранното напускане на отбора от турнира.

Докато Испания се изграждаше до този момент – девет играчи в отбора бяха от победителя в Шампионската лига Барселона и страната бе претендирала за Световното първенство за юноши до 17 г. през 2018 г. и Световното първенство до 20 г. през 2022 г. – сътресенията около отбора през последната година създадоха съмнения.

Миналия септември 15 играчи се оттеглиха от националния отбор поради проблеми с психичното си здраве и призоваха испанската футболна федерация да създаде по-професионална среда. Трима от „Las 15“ – Bonmati, Ona Batlle и Mariona Caldentey – се завърнаха в отбора за турнира.

След това имаше несигурността около Путелас, една след друга носителка на Златната топка, която скъса ACL миналата година и очевидно все още си проправяше път назад по време на Световното първенство. Тя започна на резервната скамейка в мача за титлата, докато Паралуело стартира за първи път.

„Борихме се здраво, това е истината, докато не почувствахме, че не ни е останало нищо. Но когато отидем на летището и видим момиче с футболна топка или с футболна фланелка и желанието да играем, отново ни изпълва с енергия и ни кара да продължим да се борим за това, което все още ни липсва“, каза Путелас.

Радостта на Испания от шампионата беше обагрена и с тъга.

След мача испанската футболна федерация съобщи, че бащата на Олга Кармона е починал след дълго боледуване. Беше й казано след мача.

Кармона вкара единствения гол в мача срещу Англия. Тя отбеляза и победния гол в 89-ата минута над Швеция на полуфиналите. Тя е едва седмият играч в историята на турнира, който отбелязва и на полуфиналите, и на финалите.

Параллуело, който спечели отличието за млад играч на турнира, беше сред групата играчи, които откраднаха светлината на прожекторите по време на турнира. Тя се присъедини към 18-годишния феномен от Колумбия Линда Кайседо и 23-годишната Хината Миязава, които вкараха пет гола, за да спечелят Златната обувка на турнира.


По-възрастни звезди играха на последното си Световно първенство, включително бразилската легенда Марта, нападателят на САЩ Меган Рапиное, Каролин Сегер от Швеция и Естефани Банини от Аржентина.

„Всичко, което се надяваме да бъде на всяко ниво, според мен се случи. Виждали сме изгряващи звезди. Виждали сме играчи да се сбогуват с мача. Виждали сме как падат гиганти. Видяхме новодошли“, каза бившият треньор на САЩ Джил Елис за турнира. „Просто мисля, че всички тези части тук говорят за факта, че ако инвестирате в това, ще извлечете невероятни ползи.“

Бонмати спечели наградата "Златна топка" за най-добър играч на турнира. След това тя каза, че "не е честно" да се говори за бурната година в Испания. Путелас предположи, че играчите, които са се оттеглили, също са били част от пътуването на отбора на Световната купа.

Подобно на своя съотборник в Барселона Паралуело, Бонмати каза, че мащабът на това, което тя нарече „уникален и исторически“ момент, ще отнеме време, за да се осъзнае.

„Без думи съм. Не мога да повярвам“, каза тя. „Ще ми трябва време, за да се насладя на тази победа. Този трофей е невероятен.”


Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР