Новоизбраният президент на Чехия Петър Павел ще встъпи в длъжност

...
Новоизбраният президент на Чехия Петър Павел ще встъпи в длъжност
Коментари Харесай

Новоизбраният президент на Чехия встъпва в длъжност

Новоизбраният президент на Чехия Петър Павел ще встъпи в служба през днешния ден, като постави клетва в наличието на членовете на двете камари на Народното събрание и доста други посетители, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Церемонията по полагане на клетва ще се състои в 14 ч. локално време (15 ч. българско време) във Владиславската зала на Пражкия палат.

61-годишният Павел, ново лице в политиката, бе определен за президент на Чехия на балотаж в края на януари, откакто с лекост победи популисткия някогашен министър председател Андрей Бабиш, получавайки 58,3 % от гласовете. Павел поема поста от 78-годишния Милош Земан, който поддържаше концепцията за доближаване с Китай и Русия, само че не взе участие в изборите след два петгодишни мандата.

В Чехия ролята на президента е значително церемониална и той разполага с лимитирана власт, само че като държавен глава съставлява страната на публични събития и може да има доста въздействие върху публичното мнение.

Президентът публично назначава държавното управление и е висш главнокомандващ на въоръжените сили. Чешкият президент има право еднократно да връща закони на Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР