Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е

...
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен настоява с писмо Румъния да предложи еврокомисар

Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до Букурещ, в което още веднъж упорства румънските управляващи да й предложат име за нов еврокомисар. Това заяви на конференция представител на Европейска комисия.

По неговите думи чуванията на новопредложените за еврокомисари от Унгария и от Франция през вчерашния ден са минали сполучливо.

Фон дер Лайен е удостоверила опциите на унгарския и на френския претендент да бъдат еврокомисари и е съобщила оценката си на Съвета на Европейски Съюз. Сега следва тези двама претенденти да положат изпит пред Европейския парламент.

Европейска комисия посочи през вчерашния ден, че най-късно до 1 декември ще изчака с решението на въпроса дали еврокомисар да бъде препоръчан и от Англия. Досега се очакваше това да не бъде належащо поради желанието на Англия да напусне Европейски Съюз тази седмица.

След решението на Европейски Съюз да удовлетвори настояването на Лондон за нова пролонгация на раздялата, Фон дер Лайен ще стартира диалози с английските управляващи по въпроса за еврокомисаря, разясни представител на комисията.

Номинацията за еврокомисар от страна на Румъния е една от аргументите, заради които водачът на левоцентристката партия " Про Румъния " Виктор Понта не се е договорил с водача на либералите Лудовик Орбан, който бе препоръчан да сформира новото румънско държавно управление след рухването от власт на кабинета на Виорика Дънчила, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре, като се базира на " Политико ".

Американската медия показва, че бъдещето на Урсула фон дер Лайен, която бе определена за ръководител на новата Европейска комисия, зависи и от капризите на румънската политика. Както заяви Българска телеграфна агенция, представител на Европейска комисия съобщи в края на предходната седмица, че Урсула фон дер Лайен към момента чака румънските управляващи да й предложат ново име за еврокомисар.

Лидерът на партия " Про Румъния " Виктор Понта е декларирал пред " Политико ", че е опитал да изясни на водача на либералите Лудовик Орбан, че в случай че предложи реакционер за еврокомисар, ще наруши " равновесието " в Брюксел.

Затова Понта, който е някогашен министър председател и някогашен водач на Социалдемократическата партия, предложил новата номинация също да бъде от редиците на социалдемократите, само че Лудовик Орбан отказал.Управляващата в Румъния СДП предложи за еврокомисар по превоза социалдемократката Рована Плумб, само че кандидатурата й бе отхвърлена от правната комисия на Европейския парламент.

След това министър председателят Виорика Дънчила предложи евродепутата от СДП Дан Ника, само че определената за ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен даде да се разбере, че чака друга кандидатура.

Междувременно държавното управление на Дънчила бе свалено с избор на съмнение в Народното събрание, а новият кабинет на оферти за министър председател водач на либералите Лудовик Орбан към момента не е гласуван в Народното събрание.

Партия " Про Румъния " отхвърли да поддържа новото държавно управление на Орбан, макар че взе участие във вота на съмнение паралелно до опозицията.

Партията на Понта може и да бойкотира съвещанието на 4 ноември, на което ще бъде гласувано новото държавно управление, което евентуално ще сътвори проблем със събирането на кворум, защото и социалдемократите оповестиха такова желание.

За да встъпи в служба новото държавно управление, то би трябвало да получи поддръжка от най-малко 233 народни представители. Такъв е броят и на парламентаристите, които би трябвало да участват на съвещанието, с цел да има кворум, означават румънските медии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР