Новоизбраният патриарх Даниил произнесе първото си официално слово.Със съзнанието за

...
Новоизбраният патриарх Даниил произнесе първото си официално слово.Със съзнанието за
Коментари Харесай

Първото слово на новия патриарх Даниил: В днешното объркано от умножаване на греховете ни време имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие

Новоизбраният патриарх Даниил произнесе първото си публично слово.

„ Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, само че и с религия и смирение към Божията воля, изразена посредством волеизявлението на това свято заседание от канонично и законно определени представители на целокупната ни черква, свещеноначалието, клира и православния народ, както и присвидетелството на възлюбените и надълбоко уважаеми представители на сестринските православни църкви, одобрявам кръста на патриаршеското служение, което ми се разпорежда през днешния ден ”, стартира патриарх Даниил.

„ Вярвам, че Господ, който гледа на сърце, и знае, че не съм се стремял към тази служба, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и асистент, тъй като Господ разпорежда задължение, само че и избавя. И тъй като самичък ни е споделил, че без него не можем да вършим нищо, само че и че е с нас през всички дни до свършека на света ”, сподели още главата на БПЦ.

„ В днешното комплицирано от умножаване на греховете ни време, всички ние имаме потребност от живо и ясно удостоверение за Божието наличие, състрадание и обич към нас. Това ни задължава в идното ни служение да бъдем поддръжка във вярата и живота по Бога на повереното ни духовно паство, отстояване чистотата на Христовите, религия и благочестие, в поощрение по пътя към избавление на духовното ни паство. Затова по наставлението на апостола на народите, стремежът да се показва пред Бога безупречен служащ, който правилно преподава словото на истината с огромно неизменност в скърби, в потребности, в утеснение, в скитничество, в писания, в бдения, в пости, с непорочност, със познание, с дълготърпение, с доброта, с Дух Свети, с нелицемерна обич, при чест и непочтеност, при укори и похвали, с цел да бъде сърцето ни разширено за всички рожби на Българската ни православна черква, ще продължи да бъде първостепенна задача за мен в персонален проект ”, даде обещание новият патриарх.

„ Просветата в православната религия и благочестие ще бъде съществена грижа в митрополитското ми служение в славната Софийска епархия, чийто престолен град носи името и е под покрова на Божията премъдрост и чийто епископски трон е прочут още от апостолско време, в това число посредством служението на светия свещеномъченик Климент Римски и на доста още знайни и незнайни светители през вековете ”, добави той.

„ Следвайки образеца на моите прародители от най-ново време, приснопаметните български патриарси Неофит, Максим и Кирил, ще се старая единството в Христа и братолюбното служение със събратята архиереи на Светия Синод в дух на взаимно почитание и поддръжка при общата ни грижа за духовното ни паство да бъдат управителните правила в взаимното ни служение като предстоятел на православната ни черква и Св. Синод, с цел да се слави Бог посредством Господа в Духа Свети Отец и Син и Дух Свети ”, продължи патриарх Даниил.

„ Особено ослепителен и назидателен в това отношение е образецът на благост, разсъдливост, дълготърпение, безпорочност, състрадание, изрядно служение на българските патриарси Максим, който разпореди върху мен ръка при епископската ми хиротония и Неофит, който ме напъти при започване на митрополитското ми служение. За повече от половинвековното им светителстване посредством незлобието си, любовта, крепката им религия в Бога, строгото спазване на църковния ред, те опазиха единството в Светия Синод и църковният транспортен съд на родната ни Църква мина цялостен и незасегнат през доста и разнообразни тествания. Техният изпитан образец на праволинейност в отстояване на църковния интерес, на такт и дипломатичност, в това число във взаимоотношенията на църковната с държавните и публични институции, с Божията помощ ще се старая да последвам в идното ми служение ”, даде обещание той.

„ Пример за подражателство ще ни бъдат и неуморните писания в благовестничеството и дръзновението за запазване чистотата на вярата на преславските и търновски патриарси, изключително св. патриарх Евтимий, идеален имитатор овчар, който постави душата си за овците. Както и на предстоятелите на Църквата ни след възобновяване на нейната самостойност в лицето на Българската екзархия, които със смелостта, пастирската грижа до себежертвеност за духовното си паство способстваха за укрепването и своевременното възобновяване на патриаршеското достолепие на църквата ни. Сред тях – първият български екзарх и видински митрополит Антим – храбро изобличи жестокостите на поробителя при потушаване на Априлското въстание и спомогна за Освобождението на народа ни от османско робство, а при наместник-председателстването на Св. Синод на видинския митрополит Неофит, Българската православна черква способства за спасението на евреите в страната ни през 1943 година Доблестта на тези достопочтими първойерарси, както и единомислието, решимостта в отстояване на църковния интерес и жертвоготовност на всички архиереи на Св. Синод постоянно ще ни бъдат образец за подражателство ”, акцентира новият нравствен лидер.

„ Свят образец на пастирска отговорност, нелицемерна религия и обич към Бога, църквата и всички индивиди е приснопаметният наш нравствен отец – Неврокопски митрополит Натанаил. При общото самопризнание на народа Божий той беше живата съвест на Българската православна черква. Неговото старание за запазване чистотата на вярата, за превъзмогването на достопечалното разделяне, за просветата във вярата и благочестието и най-много на младото потомство, бащинското отношение, управлението на свещенството, любовта му към монашеството, грижата му за бедните, за благолепието на богослужението и храмовото благоустройство, неуморност за запазване и одобряване престижа на църковната институция постоянно са били и ще бъдат за мен прегледен пример, към който да се стремя в служението си ”, изясни патриарх Даниил.

„ Вярвам, че служението на всички нас в Българската православна черква е подпомагано от тяхната молитвена поддръжка. В актуалния свят, в който живеем, сме очевидци по какъв начин протестът на мнозина индивиди против Бога води до легализиране и налагане прегрешението за норма в човешкото общество. За страдание, размиването на понятията за положително и зло, за истина и неистина оказва своето неизбежно въздействие върху църковния народ и междуцърковните връзки. Призвани сме да бъдем неделими от миротворци, въплъщавайки в живота си безсмъртните слова на св. Йоан Златоуст. Името черква значи не разделяне, а единение и единодушие ”, предизвести патриарх Даниил.

„ Всесърдечно благодаря на боголюбезните представители на сестринските православни църкви, които пристигнаха да засвидетелстват своята братска в Христа обич и молитвено да поддържат църквата ни при избора на нейния предстоятел! Благодаря на високо преосвещените митрополити, членове на Светия Синод, както и на всички членове на 4-ия патриаршески изборен църковен събор за доверието, братолюбието и поддръжката, за които се надявам и имам вяра, че взаимно ще продължим да укрепваме за богатството на православната ни Българска православна черква и благото ни родно място. Благодаря на представителите на държавните институции за тяхната държавническа грижа, отношение и поддръжка към църковната ни институция при ценене правилото на самоуправление. През последните години народът ни от ден на ден припознава православната ни черква като своя духовна майка и кърмителка, освен в исторически проект, само че и в съвремието ни. Благодаря на всички, които старателно се потрудихте при организацията и провеждането на днешното историческо събитие в живота на църквата и страната ни. За всичко благодарим на Бога и старателно го молим да ни поддържа и да ни избави ”, приключи словото си новият патриарх Даниил.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР