Новоизбраният бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва в реч

...
Новоизбраният бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва в реч
Коментари Харесай

Новоизбраният бразилски президент Лула да Силва отправи послание за единство след изборната си победа

Новоизбраният бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва в тирада след втория кръг на президентските избори в неделя съобщи, че ще сплоти страната и ще подсигурява, че бразилците " ще оставят оръжията, които в никакъв случай не трябваше да вземат в ръка ", заяви Ройтерс.

Върховният избирателен съд разгласи левия Лула да Силва за идващия президент на Бразилия с получени 50,9 % от гласовете против 49,1 % за крайнодесния сегашен президент Жаир Болсонаро. Встъпването в служба на 77-годишния Лула да Силва, който беше президент и в интервала 2003-2010 година, е планувано за 1 януари.

Засега Болсонаро не е коментирал изборните резултати, само че през последната година намерено говореше за опцията да не ги признае, тъй като съгласно него бразилската изборна система е уязвима за измами.

" Ще ръководя за 215 милиона бразилци, а освен за тези, които гласоподаваха за мен ", сподели новоизбраният президент в щаба на президентската си акция и добави: " Няма две Бразилии. Ние сме една страна, един народ, една велика нация ".

Той прикани за интернационално съдействие в опазването на екваториалната гора в Амазония, както и за обезпечаването на по-справедлива интернационална търговия. По време на акцията си даде обещание завръщане към водения от страната стопански напредък и обществени политики, а също по този начин да трансформира Бразилия в водач в световните диалози за климата.

Изборът му консолидира нова " розова вълна " в Латинска Америка след успеха на левицата на изборите в Колумбия и Чили, отзив от политическата смяна в района преди две десетилетия, която го изведе на международната сцена за първи път, разяснява Ройтерс.

Лула да Силва беше поздравен за успеха от редица водачи като президента на Съединени американски щати Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон, президента на Аржентина Алберто Фернандес, от висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, а също от Мексико, Куба, Никарагуа, Хондурас, Еквадор и други, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР