Новогодишните празници изглежда вдъхновиха европейската среща на върха, която се

...
Новогодишните празници изглежда вдъхновиха европейската среща на върха, която се
Коментари Харесай

Недалновидната политика на Европа спрямо себе си

Новогодишните празници наподобява въодушевиха европейската среща на върха, която се организира в Брюксел. Виктор Орбан получи чек за 10 милиарда евро, който беше блокиран години наред, а Володимир Зеленски си обезпечи започването на договаряния за присъединението на страната му към Европейския съюз. Отделно, Европейски Съюз добави нов стадий на разширение, който обгръща освен Източна Европа (Украйна и Молдова), само че и Кавказ (Грузия) и Балканите (Босна и Херцеговина).

Със единодушието на всички страни членки (с изключение на унгарците, които комфортно напуснаха залата на Съвета), Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен показаха тактиката си за уголемение на Европейски Съюз без да мислят за последствията, първата от които, е че в случай че тези страни станат членки на Европейски Съюз, то съюзът би станал част от не по-малко от три открити или замразени военни спора. Така излиза, че това, което американците отхвърлиха да създадат предишното лято, а точно вкарването на Украйна в НАТО, Европа ще свърши изрично.

Амбициите на европейските бюрократи не подлежат на подозрение. След започването на СВО на Русия в Украйна на 24-ти февруари 2022 година, брюкселската агитация не стопира да повтаря, че Украйна се бори в името на Европа, като пази Европейски Съюз на първа линия против опцията от нахлуване на съветски танкове към Париж и Берлин. В същото време, тактиката на Съединени американски щати в Украйна, за обезпечаване на Киев на военна помощ за мощна контраофанзива, се срина. Сблъскала се с добре замислената защита на Русия, украинската войска, даже въоръжена със западна бронетехника, само че лишена от въздушна поддръжка, не можа да направи нищо друго с изключение на да признае неуспеха си и да загуби десетки хиляди бойци на бойното поле. Русия съумя да надхитри западните стратези, ловко заобикаляйки стотиците наказания, като се концентрира върху военната си стопанска система, увеличавайки отбранителния си бюджет с 70% и засилвайки се с муниции от Северна Корея и Иран. В миг, в който доставките на оръжие от Съединени американски щати са спрени заради заледяване на средства от Конгреса, а европейските хранилища са празни, седем месеца преди президентските избори в Съединени американски щати, Доналд Тръмп се обрисува като евентуален победител и заплашва да приключи американската поддръжка за Украйна, както и да изтегли Съединени американски щати от НАТО. При такова стичане на събитията, Европейски Съюз ще бъде оставен на милостта на личната си нелепост, да продължава един спор, който по никакъв метод не може да бъде извоюван от Украйна.

Редно е да се уточни, че макар непрекъснатата агитация на европейските медии, че война с Русия е действителна, единствено 11 от 31 държави-членки на НАТО изразходват целевите 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, като Съединени американски щати продължава да обезпечава 70% от военните разноски на алианса. Така ясно прозира нежеланието на европейските страни да слагат войната на дневен ред. С изключение на Полша, никоя друга страна не подхваща значими стъпки за подсилване на военните си запаси. В същото време, с изключение на Орбан в Унгария и Фицо в Словакия, няма други европейски водачи, които да приканват за разрешаване на спора по изкусен път. Създава се патовата обстановка, при която европейците нямат боен капацитет без Америка, не желаят да водят война (и популярност Богу), само че в това време, в необяснимия си злост към Русия, подклаждан от Съединени американски щати, са подготвени да не престават спора в Украйна до последния украинец, спонсорирайки киевския режим. Европа като че ли е изгубила всякаква самостоятелност при взимане на решения и се управлява от непознати фактори. Така, до момента в който Америка се готви за евакуиране от спора, водачите на Европейски Съюз от ден на ден приканват за увеличение на помощта за Киев. Наскоро на европейско равнище бяха разисквани оферти, всяка страна на Европейски Съюз да задели годишно до 0,3% от своето Брутният вътрешен продукт, с цел да финансира Украйна. В същото време, европейските компании се изнасят от Европейски Съюз, безработицата пораства, Съюзът се деиндустриализира, сметките за енергийни потребности порастват, а инфлацията към момента не е овладяна.

С неистовото си предпочитание, непрекъснато да се уголемява към нови пазари, Европейски Съюз позволява геополитическа неточност, която може да коства прескъпо на елементарния европеец. Поради редица недалновидни решения, Европа към този момент няма нито стопански нито боен капацитет да бъде фактор в международната политика. Подклаждането на руско-украинския спор, както и евентуалното приемане на страни като Босна и Херцеговина, Молдова, Грузия, а може би и Армения, единствено ще въвлече Европейски Съюз в евентуални спорове, които не са негови. В Босна и Херцеговина неотдавна Република Сръбска, разгласи желание да търси засилена автономност, а за какво не и самостоятелност, в Молдова обстановката е сходна с Приднестровието, в Грузия има замразен спор с Русия и неуредени въпроси по общатата им граница, а Армения е все по-близко до пълномащабна война с Азербайджан. Въвличането на Европейски Съюз единствено в един от тези евентуални спорове ще покаже същността на съюза – той е стопански и политически, само че не и боен. А щом не е боен, той е некадърен да отбрани личните си граници.

От Европа зависи дали ще поеме самодейността да откри мир по границите си или ще подклажда по волята на Америка спорове по всички краища на Стария континент. Разликата е, че в случай че Америка може да си разреши военна реторика, тъй като към момента е хегемон във военно отношение, а в географско я пази цялостен океан, то Европа е в залеза своята икономическа и военна мощ и няма политическата воля да бъде фактор в интернационалната политика. Дано не се повтори за трети път обстановката, при която непознати на Европа сили желаят да предизвикат война на нейната територия, а след края и, според от спечелилите и победените, през океана ще дойдат да възвръщат, каквото е останало, с финансова помощ под формата на заеми.

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10737Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед9778Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед66106Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед57543Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед116529Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед551354Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181022Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139555Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124503Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед116529Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР