Ново земетресение с магнитуд 5,3 е било регистрирано днес в

...
Ново земетресение с магнитуд 5,3 е било регистрирано днес в
Коментари Харесай

Нов трус от 5,3 по Рихтер удари Южна Турция, земната маса се е изместила с 3 метра

Ново земетресение с магнитуд 5,3 е било записано през днешния ден в окръг Кахраманмараш, Южна Турция, от сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул.

Според оповестената от обсерваторията информация трусът е станал в 10.48 ч. (9.48 ч. българско време), а епицентърът му е бил в региона на град Гьоксун, окръг Кахраманмараш.

Земетресението е било на дълбочина 5 км под земната повърхнина, прибавя Българска телеграфна агенция.

Това е следващият по-силен трус в поредицата трусове в региона от понеделник, когато в 4.17 ч. сутринта, Южна Турция бе разтърсена от трус с магнитуд 7,7 и епицентър в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш.

Девет часа по-късно бе записано и второ мощно земетресение, още веднъж в окръг Кахраманмараш, с магнитуд 7,5-7,6.

Досега броят на публично доказаните жертви в Турция от трусовете е 6234. В прилежаща Сирия земетресенията са лишили живота на минимум 2270 души.

Земната маса в Турция се е изместила с три метра

Двете трусове с епицентър Кахраманмараш, Южна Турция, и магнитуд надлежно 7,7 и 7,6 по Рихтер, са предизвикали изместване на земната маса в Турция с три метра, заяви шефът на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул проф. Халюк Йозгенер.

" Преживяваме същинско естествено злополучие, невиждано до момента. В един и същи ден станаха две трусове едно след друго с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Земната маса се измести с цели три метра ", съобщи проф. Йозгенер пред публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите на турския академик през 2022 година в Турция са станали 170 трусове с магнитуд над 4.

" След августовското земетресение през 1999 година (в региона на Мраморно море), земетресенията от 6 февруари са най-мощните и най-разрушителните за последните 24 години ", уточни той.

Ученият изясни, че последните трусове в Кахраманмараш са освободили сила, която е била натрупвана в продължение на 500 години, а тук-там и 700-800 години.

Още страни пращат помощ

Екип със 161 спасители от Съединени американски щати е изхвърчал тази заран за Турция, с цел да окаже помощ в 10-те окръга, наранени от разрушителните трусове в Южна Турция, прибавя Българска телеграфна агенция.

Турското държавно управление изиска интернационална помощ за справяне с последствията от мощните земетресения с магнитуд до 7,7, които раздрусаха южната част на страната преди три дни и лишиха живота на над 7000 души, по последни данни. Хиляди са починали и в прилежаща Сирия.

Непосредствено след бедствието спасители от към 70 страни дойдоха в Турция и работят на терен. България бе една от първите европейски страни, които изпратиха помощ.

Държавите от НАТО, както и Финландия и Швеция, които чакат да се причислят към алианса, също дават помощ на Турция след опустошителните трусове. Над 1400 спасители от над 20 страни са изпратени в Турция в помощ на своите 53 000 турски сътрудници, се отбелязва в известие на пакта.

В потърпевшите региони са изпратени екипи за търсене и избавяне, пожарникари и инженери, лекари и сеизмолози. Съюзниците са подготвени да дават спомагателна помощ, добавя представителят на НАТО Оана Лунджеску, представен от Българска телеграфна агенция.

Подкрепата се дава посредством Евроатлантическия координационен център за реакция при бедствия. Центърът работи целогодишно и обезпечава координиране на молбите за помощ и предложенията за подпомагане.

Армения е изпратила 27 спасители в Турция и 29 в Сирия в помощ на потърпевшите от земетресенията, съобщи ТАСС, като се базира на пресцентъра на арменското външно министерство.

Премиерът Никол Пашинян през вчерашния ден беседва по телефона с турския президент Реджеп Тайп Ердоган и със сирийския водач Башар Асад, като изрази готовността си да им даде помощ.

Втори избавителен екип на албанските въоръжени сили дойде през днешния ден в Истанбул, с цел да се включи в издирвателно-спасителните действия след разрушителните трусове в Турция, заяви АТА, като се базира на обява в обществените мрежи на премиера на Албания Еди Рама, прибавя Българска телеграфна агенция.

Първата задача на албанските въоръжени сили и албанската национална организация " Гражданска отбрана ", която включва 53 души издирвачи, здравни помощници и транспортни средства, дойде през вчерашния ден в засегнатите от земетресенията зони.

Втори екип от гръцки спасители също отпътува през днешния ден за Турция по разпореждане на премиера Кириакос Мицотакис след консултация с министъра на климатичните рецесии и гражданската отбрана Христос Стилианидис, заяви гръцкият уебсайт " Ефимерида ", представен от Българска телеграфна агенция.

Екип от 15 пожарникари от Специалното звено за реакция при бедствия с едно подготвено за избавяне на хора куче и два автомобила ще заминат в идващите няколко часа. Те ще бъдат съпроводени от офицер - инженер от пожарната бригада със специализация в укрепването на развалени здания, както и от трима лекари и спасители от службата за спешна помощ.

Мисията ще замине с военно-транспортен аероплан C-130 от военното летище в Солун.

Както заяви Министерството на климатичните рецесии и гражданската отбрана, гръцката задача, подпомагаща интервенциите по търсене и избавяне в Турция, е подсилена с спомагателни сили, с цел да помогне в оправянето с опустошителните последствия от мощното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което се случи сутринта на 6 февруари в Югоизточна Турция и Сирия.

Ердоган дойде в епицентъра на разрушителните трусове Кахраманмараш

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дойде в Кахраманмараш, епицентър на разрушителните трусове, заяви Анадолската организация, предава Българска телеграфна агенция.

Ердоган отпътува за Кахраманмараш със аероплан от летище Есенбога в Анкара. Президентът ще инспектира и координира дейностите на място.

Очаква се Ердоган да посети палатков лагер в град Кахраманмараш, след което да отпътува за град Пазарджък, където беше епицентърът на първото земетресение. Девет часа след този трус с магнитуд 7,7 последва второ мощно земетресение с магнитуд 7,6, чийто епицентър бе в региона на град Елбистан, също в окръг Кахраманмараш.

След визитата в Кахраманмараш президентът възнамерява да отиде и в окръг Хатай, който също тежко пострада от трусовете.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР