Ново земетресение разлюля Гърция, усети се в България и в

...
Ново земетресение разлюля Гърция, усети се в България и в
Коментари Харесай

Ново земетресение разлюля Гърция, усети се в България и в Македония


Ново земетресение разклати Гърция, усети се в България и в Македония.

Земният трус е с магнитуд 3.8 по Рихтер. Регистрирано е в 19.36 часа (наше време). Кореспондентът на БГНЕС от Благоевград заяви, че трусът е усетен мощно в жилищата по високите етажи в града. Европейският сеизмологичен център оповестява, че земетресението е усетено и в Македония.

Епицентърът му е на 10 километра североизточно от границата на Гърция с Македония при Стар Дойран и на 8 километра северно от село Патарос и на 144 югоизточно от македонската столица Скопие.

БГНЕС напомня, че рано тази заран южната ни съседка бе разлюляна от трус с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер. Епицентърът бе на към 160 км южно от София, на територията на Гърция, в региона на Дойранското езеро.

Това бе най-силното земетресение от серия от към 10 труса, които бяха регистрирани през нощта в южната ни съседка. Те бяха с магнитуд сред 3.3 и 4 по Рихтер. Земетресението с най-голяма мощ от 06.24 часа бе усетено с изключение на в Гърция, също и в Македония и в южната част на България. Очевидци от Струмица споделиха, че са били мощно стреснати от мощния трус в ранния утринен час. На българска територия земетресението е усетено най-силно в Петрич. Очевидци от Благоевград споделиха, че са усетили труса мощно, само че е бил къс.

В късния следобяд от Държавната организация за метрологичен и механически контрол оповестиха, че ще бъдат осъществени предпочитани инспекции на язовирите на територия на страната, където земетресението е било усетено.

Сформирани са спомагателни екипи от София, които ще подкрепят районния Югозападен отдел на ДАМТН. Ще бъдат осъществени изключителни инспекции на язовирните стени и оборудванията към тях. Екипите ще бъдат съсредоточени в общините Петрич, Сандански, Струмяни, Кресна и Гоце Делчев.

Агенцията е уведомила и притежателите по места да наблюдават положението на ръководените от тях язовири и поддържа непрекъснат контакт с кметовете на обитаемоте места от района. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР