Ново увеличение на общите приходи с 3,4 на сто до

...
Ново увеличение на общите приходи с 3,4 на сто до
Коментари Харесай

3,4% ръст на приходите отчете Мтел за първото тримесечие

Ново нарастване на общите доходи с 3,4 на 100 до 107 млн. евро регистрира Мтел за първото тримесечие на 2018 година, като още по-впечатляващ е растежът на облагата преди налози и амортизации EBITDA – с съвсем 10,7% повече от същия интервал на 2017 година Основният принос за усъвършенстваните резултати има закрепеният бизнес, в това число цифровите облачни решения за корпоративните клиенти, акцентират от оператора.

Приходите от закрепени услуги са скочили с 12,7% до 24,7 млн. евро, което се дължи както на нараствания брой клиенти на ТВ услугите на компанията, по този начин и на по-високия междинен месечен доход от една закрепена линия (ARPL). От Мтел регистрират засилен интерес към спортните канали Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2, изключително след сполучливите мачове на Григор Димитров в шампионатите ATP, предавани непосредствено от тези канали. Средният доход от една линия е достигнал 12,2 евро, или с 11,3% повече на годишна база (вж. графиката)). Общият брой на закрепените ШЛ клиенти е 435,6 милиона (годишен растеж от 1,8%), а на платена телевизия - 485,1 милиона, или с 2 на 100 повече.



Приходите от мобилния сегмент регистрират лек спад с 0,4% до 64,6 млн. евро. „ Увеличението на приходите в бизнес сегмента, което се дължи главно на по-големия брой корпоративни клиенти, компенсира отрицателния резултат от регулацията на роуминг цените в границите на Европейския съюз “, изясняват от Мтел. Приходите от устройства се покачват с 2,8% до 16,2 млн. евро, защото клиентите купуват от ден на ден смарт телефони и таблети.

Средният доход от един мобилен клиент (ARPU) e повишен с 2,9% до 5,4 евро през първата четвърт на 2018 година, „ основно поради по-висок междинен доход на клиент в частния сегмент и минимизиране на спада на цените в бизнес сегмента “, допълват от Мтел.



Общият брой мобилни клиенти е съвсем 3,96 милиона в края на март т.г., или спад с 3,2 на 100 по отношение на същия интервал на 2017 година Спадът се дължи напълно на понижения брой клиенти на предплатени услуги след въведената смяна в Закона за електронните известия, ограничаваща на 10 оптималния брой предплатени номера, които може да употребява един клиент. Броят на клиентите на мобилни широколентови услуги е скочил с 10,4% на годишна база до съвсем 430 милиона. Броят на мобилните М2М устройства и други сензори също е повишен с 6,3% до 319 милиона.

Мтел регистрира и доста ниски равнища на отказалите се от услугите им клиенти (т.нар. churn rate), който е на равнище 1,5% за първите 3 месеца на 2018 година, и то основно в предплатения сегмент. При клиентите на контракт този дял е под 0,9%

Капиталовите вложения на Мтел са намалели с 24% за първите 3 месеца до към 11 млн. евро, като първото тримесечие на годината по принцип е по-слабо във връзка с вложенията. Подобна е обстановката и в другите страни, в които Telekom Austria Group има свои оператори, като се изключи Беларус и Македония.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР