Ново тревожно изследване разкрива, че консумацията на повторно използвано олио

...
Ново тревожно изследване разкрива, че консумацията на повторно използвано олио
Коментари Харесай

Повторната употреба на мазнина за пържене може да причини неврологични разстройства

Ново обезпокоително проучване разкрива, че потреблението на наново употребявано олио за пържене може да докара до по-високи равнища на невродегенерация при плъхове и тяхното поколение. Като се има поради, че да се загрява наново една и съща партида олио е необятно публикувана в домовете и заведенията за хранене по света, резултатите от изследването могат да бележит съществени последствия за човешкото здраве.

Многократното нагряване унищожава антиоксидантите и други здравословни съставни елементи, които се съдържат в мазнината, като в същото време прибавя рискови съединения като трансмазнини и пероксиди. Досега обаче последствията от потреблението на такава лой не са били съответно изследвани.

„ Пърженето при високи температури се свързва с редица метаболитни нарушавания, само че не са правени дълготрайни проучвания за въздействието на модифицираното олио и нездравословните му резултати върху здравето “, изяснява създателят на проучването Катиресан Шанмугам в изказване. „ Доколкото ни е известно, ние сме първите, които оповестяват, че дълготрайната консумация на надълбоко пържено олио усилва невродегенерацията в потомството от първо потомство. “

В продължение на 30 дни откривателите хранят женски плъхове със общоприета храна или с храна, обогатена с елементарни или претоплени масла. В края на месеца те откриват, че животните, отглеждани с наново употребяваното масло, демонстрират нараснали равнища на чернодробни ензими, което демонстрира високи равнища на инфектиране и оксидативен стрес в този основен орган.

„ В резултат на диетата липидният метаболизъм в черния дроб беше доста изменен, а преносът на значимата за мозъка омега-3 мастна киселина DHA беше понижен “, споделя Шанмугам. „ Това, от своя страна, докара до невродегенерация, която се наблюдаваше в хистологията на мозъка на плъховете, консумирали претопленото масло, както и на тяхното поколение. “

Подобни констатации илюстрират значимостта на оста черен дроб-черва-мозък и демонстрират по какъв начин нейното нарушение може да докара до неврологични увреждания. Освен това при плъховете, хранени с претоплено масло, се следи нараснал холестерол и по-високи равнища на маркери за инфектиране като високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP), който е обвързван с инфаркти и инсулти.

Изследователите означават и клетъчни увреждания в дебелото черво на тези плъхове, както и недъгавост на клетките, които поддържат невроните, известни като глиа. В поредност от следващи опити създателите на проучването излагат плъховете на мононатриев глутамат и откриват, че тази постоянно срещана хранителна добавка провокира спомагателни неврологични увреждания при групата, консумирала наново употребяваното масло.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР