Ново проучване установи пряка връзка между спадовете на температурата и

...
Ново проучване установи пряка връзка между спадовете на температурата и
Коментари Харесай

Ето защо през зимата пием повече алкохол

Ново изследване откри директна връзка сред спадовете на температурата и лимитираното излагане на слънчева светлина върху потреблението на спиртни питиета. Защо пием повече алкохол през есента и зимата? Учените ще дадат категоричен отговор.

Тъй като дните стават все по-кратки и температурата отвън прозореца става все по-ниска, толкоз повече желаете да отворите бутилка с обичаното си алено вино, да се увиете в одеяло и да включите тв приемника си и да гледате обичаната си поредицата. Ново проучване удостоверява, че смяната на сезоните може да има директна връзка с количеството алкохол, което консумираме. Това важи както за мъжете, по този начин и за дамите.

Центърът за проучване на черния дроб в Питсбърг в Съединени американски щати откри връзка сред междинната температура, слънчевите часове и потреблението на алкохол. Изследването, оповестено онлайн в списанието Hepatology, преглежда данни от 193 страни, показващи, че по-студеният климат способства за по-високата консумация на алкохол и затова за чернодробно заболяване. Изследванията са доказани и от няколко други проучвателен центъра в Англия, Норвегия, Дания, Русия, Китай.

„ Ние интуитивно разбираме това от десетилетия, само че никой до момента не е удостоверил научно този факт “, изяснява д -р Рамон Баталер, професор по медицина в Университета в Питсбърг.

Познавате ли чувството за топлота след няколко чаши вино? Това е по този начин, тъй като алкохолът е вазодилататор, което значи, че отпуска кръвоносните съдове и усилва притока на кръв към кожата. Това води до стопляне на човешкото тяло. В резултат на това подсъзнателно посягаме към чашката с алкохолната напитка, с цел да се затоплим. А вероятно по-късно и сладко да поспим.

По-късите слънчеви дни и по-ниските температури също са свързани с по-високи равнища на меланхолия и тревога, за които е известно, че е обвързвана с нараснала консумация на алкохол. Всички знаем, по какъв начин алкохола ни кара да се отпуснем за малко, да забравим за грижите и проблемите и така нататък

Беларус е оповестена за страната с най-голяма консумация на алкохол: съгласно данните нейните жители употребяват приблизително 17,5 литра алкохол годишно. Интересното в тази ситуация е, че България е сложена на 16 място в тази ранглиста. Едва ли обаче в базата данни са вкарани нашите домашни ракии. Но, както и да е.

В същото време изследването потвърждава, че умерената консумация на алкохол (средно 14 единици алкохол седмично) оказва помощ за понижаване на риска от гибел и понижаване на риска от сърдечни болести. Или казано по различен метод - към 150-200 грама алено вино на ден или 30-40 мл корав алкохол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР