Ново проучване установи, че космическите боклуци, създадени с цел изхвърляне,

...
Ново проучване установи, че космическите боклуци, създадени с цел изхвърляне,
Коментари Харесай

Космическият боклук невидимо замърсява Земята

Ново изследване откри, че галактическите отпадъци, основани за изхвърляне, замърсяват Земята. Парчетата от ракети, галактически станции и мъртви спътници, които изгарят при връщане в атмосферата, оставят дребни следи от метал в атмосферата на нашата планета, оповестява „ Сайънс Алерт “.


Засега не е известно какво може да е въздействието на тези следи. Но с възходящия ритъм на изстрелване на неща в космоса се чака количеството железни пари в стратосферата единствено да се усилва.

Това е изобретение, споделя екипът от откриватели, управителен от физика Даниел Мърфи от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), което изисква да се изследва въздействието на металните пари в атмосферата и да се предвижда по какъв начин ще се промени то с течение на времето.

" Понастоящем огнеупорният материал в стратосферните частици е най-вече желязо, силиций и магнезий от естествения метеоритен източник ", пишат откривателите в новия си документ. " И се чака количеството на материала от връщането на горните степени на ракетите и спътниците да се усили фрапантно през идващите 10 до 30 години. В резултат на това се чака количеството на алуминия в частиците на стратосферната сярна киселина да стане сравнимо или даже да надвиши количеството на метеорното желязо, с незнайни последствия за включванията и леденото възникване. "

Въпреки че в околоземна орбита има доста отпадък от първите години на човешката галактическа епоха, по-новите изстрелвания са направени предвид на стеснен период на употреба. Проектират се галактически апарати, които в последна сметка ще се деорбитират и ще паднат назад на Земята, като се употребяват материали, които ще изгорят в горните пластове на атмосферата, вместо да се разбият на повърхността.

Но не е ясно какво се случва с изпарените странични артикули при влизането в атмосферата. Мърфи и сътрудниците му желали да схванат дали изпаренията от тези деорбити се задържат в стратосферата. Те взели проби от стратосферните аерозоли и ги анализирали благодарение на инструмента Particle Analysis by Laser Mass Spectrometer (PALMS) на борда на височинния аероплан WB-57 на НАСА.

Аерозолите в стратосферата са най-вече капчици сярна киселина, получени при окислението на карбонилсулфидния газ, който се среща както в природата, по този начин и като замърсител в атмосферата. Тези капчици могат да съдържат следи от метали и силиций, получени при навлизането в атмосферата на метеори, чиято повърхнина се изпарява при рухването им.

Екипът анализирал към 500 000 обособени аерозолни капчици, търсейки следи от метали, употребявани в производството на галактически апарати. Открити са към 20 метала. Някои от тези метали са в съотношения, съответстващи на изпаряващите се метеори: само че други, като литий, алуминий, мед и олово, надвишават предстоящите количества от метеоритна аблация. Екипът открил, че превишението подхожда на съотношенията, предстоящи при производството на галактически кораби.

Други открити от тях метали, като ниобий и хафний, се срещат постоянно в галактическите кораби, само че въобще не се срещат в метеоритите. Като цяло екипът открил, че към 10% от стратосферните аерозоли над избран размер съдържат частици от изпарени галактически кораби.

Това може да има няколко резултата върху Земята и атмосферата. Наличието на тези частици може да повлияе на метода, по който водата замръзва в лед в стратосферата, и да повлияе на размера на стратосферните аерозолни частици. Те биха могли също по този начин да провокират отсрочване на сол върху аерозолните частици и да трансформират пречупването на светлината в стратосферата.

Това може да наподобява като незначителни промени, само че те биха могли да имат непредвидени последствия, които в действителност би трябвало да проучим, споделят откривателите.

" Космическата промишленост навлезе в ера на бърз напредък. С десетки хиляди дребни спътници, планувани за ниска околоземна орбита, тази увеличена маса ще бъде разграничена на доста повече събития при влизане в атмосферата ", заключават те. " Като се има поради, че 10% от стратосферните частици в този момент съдържат нараснал алуминий, с доста повече събития на влизане в атмосферата, евентуално през идващите няколко десетилетия процентът на стратосферните частици сярна киселина, които съдържат алуминий и други метали от влизането на спътници в атмосферата, ще бъде съпоставим с почти 50%, които в този момент съдържат метеоритни метали. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР