Ново проучване установи, че хората, които пият 10 до 15

...
Ново проучване установи, че хората, които пият 10 до 15
Коментари Харесай

Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване

Ново изследване откри, че хората, които пият 10 до 15 мл ябълков оцет дневно, са изгубили приблизително 15 кг за 12 седмици.

Въпреки че доста здравни трендове може да са неуспех или мода, науката е открила, че изгодите от ябълковия оцет в действителност може да са правилни.

В двойно-сляпо, рандомизирано клинично изследване, оповестено в, учените набират 120 ливански лица с висок ИТМ или затлъстяване, с цел да проучат дали ябълковият оцет може да насърчи загубата на тегло.

Изследователският екип раздели участниците в четири групи. В продължение на 12 седмици три групи са консумирали 5, 10 или 15 ml ябълков оцет - състоящ се от 5% оцетна киселина, разредена в 250 ml вода - един път дневно, първото нещо заран преди закуска. Четвъртата група получава плацебо течност през целия интервал на проучването.

Участниците записват приема на храна и ежедневната си физическа интензивност по време на изпитването. Те също са били подложени на проби за установяване на равнищата на кръвната им глюкоза, триглицеридите и холестерола на гладно при започване на проучването и още веднъж на седмица четири, осма и 12.

След 12 седмици учените откриват, че според от дозата, тези, които пият ябълков оцет един път на ден, губят приблизително от 13 до съвсем 18 паунда и понижават показателя на телесна маса (ИТМ) с 2,7 до 3 точки.

По-конкретно, участниците, които са консумирали 5 ml дневно, са изгубили приблизително 4,86 кг, до момента в който тези, които са пили 10 до 15 ml на ден, са имали приблизително понижение на тежестта с 6.80 кг след 12 седмици.

За разлика от това, индивидите в групата на плацебо изгубиха към един кг и не демонстрираха съвсем никакво понижение на ИТМ. Участниците, които са пили ябълков оцет, също са имали намаляване на серумната глюкоза, триглицеридите и холестерола.

„ Важно е да се означи, че диетичният дневник и физическата интензивност не се разграничават сред трите групи на лекуване и плацебо по време на цялото изследване, което допуска, че намаляването на антропометричните и биохимичните параметри е породено от приема на ябълков оцет “, създателите на проучването написа.

Изследователите означават, че участниците, които пият ябълков оцет, не са имали странични резултати, тъй че това може да бъде обещаваща добавка за загуба на тегло.

Все отново те споделят, че 12-седмичният интервал на проучване не е бил задоволително дълъг, с цел да се дефинират дълготрайните резултати. Освен това, защото изследването включва единствено 120 души, са нужни повече проучвания с по-голям брой участници, с цел да се дефинира дали резултатите са сходни измежду общото население.

Освен това, защото е кисел, ябълковият оцет може да навреди на зъбите и гърлото, в случай че не се разрежда с вода или други течности. Освен това може да бъде мъчно за стомаха, когато се приема без храна и да намали равнищата на калий в тялото. Ето за какво, както при всяка добавка, най-добре е да се консултирате с снабдител на здравни услуги, преди да добавите ябълков оцет към вашата диета.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР