Ново проучване разкрива фактори, които ускоряват стареенето на мозъка. Диабетът,

...
Ново проучване разкрива фактори, които ускоряват стареенето на мозъка. Диабетът,
Коментари Харесай

Ново проучване разкрива фактори, които ускоряват стареенето на мозъка

Ново изследване разкрива фактори, които форсират стареенето на мозъка. Диабетът, замърсяването на въздуха от колите и потреблението на алкохол са най-вредните от 15 променливи рискови фактора за деменция, съгласно изследване на откриватели от Оксфордския университет.

Изследователският екип преди този момент е разпознал „ едва място “ в мозъка,

характерна мрежа от райони, които се развиват по-късно в юношеството, само че демонстрират ранна недъгавост в преклонна възраст. Изследователите демонстрираха, че тази мозъчна мрежа също е изключително уязвима към шизофрения и заболяването на Алцхаймер.
Изследователите преглеждат 161 рискови фактора за деменция и класират резултата им върху тази уязвима мозъчна мрежа, оттатък естествените резултати на възрастта.

Те класифицират тези по този начин наречени „ променими “ рискови фактори в 15 необятни категории: кръвно налягане, холестерол, диабет, тегло, консумация на алкохол, тютюнопушене, депресивно въодушевление, инфектиране, замърсяване, слух, сън, социализация, диета, физическа интензивност и обучение.

„ Открихме, че няколко разновидността в генома засягат тази мозъчна мрежа и вземат участие в сърдечно-съдови смъртни случаи, шизофрения, Алцхаймер и Паркинсон, както и с двата антигена на малко известна кръвна група, незнайната XG антигенна система, която е била изцяло ново и ненадейно изобретение “, сподели професор Гуенаел Дуо, който управлява изследването.

„ Всъщност две от седемте ни генетични находки са в този съответен район, който съдържа гените на кръвната група XG и този район е извънредно нехарактерен, тъй като споделя както X, по този начин и Y хромозомите на расата. Това в действителност е доста забавно, защото не знаем доста за тези елементи от генома. Нашата работа демонстрира, че тази генетична terra incognita би трябвало да бъде проучена в допълнение “, изясни съавторът на проучването Лойд Елиът от университета Саймън Фрейзър в Канада.

„ Това, което прави това изследване неповторимо, е, че ние разгледахме неповторимия принос на всеки модифицируем рисков фактор, с цел да отчетем дегенерацията, която е резултат от това съответно „ едва място “ в мозъка “, сподели съавторът Андерсън Уинклер от Националния институт по опазване на здравето и Университета на Тексас Рио Гранде Вали в Съединени американски щати.

„ С този тип изчерпателен, холистичен метод –

и откакто взехме поради резултатите от възрастта и пола – идентифицирахме трите най-вредни фактора: диабет, замърсяване на въздуха от коли и алкохол “, означи той.
Проучването хвърля светлина върху някои от най-критичните рискови фактори за деменция и дава нова информация, която може да способства за предварителната защита и създаването на бъдещи тактики за целенасочена намеса.

Източник: Medicalxpress /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР