Ново проучване на психолози от Виенския университет показва, че няма

...
Ново проучване на психолози от Виенския университет показва, че няма
Коментари Харесай

Вярно ли е, че музиката на Моцарт повлиява при психични заболявания?

Ново изследване на психолози от Виенския университет демонстрира, че няма научни доказателства в поддръжка на хипотетичния позитивен резултат на соната KV448 на Моцарт върху епилепсията.
През последните 30 години имаше забележителни изказвания за позитивните резултати от музиката на Волфганг Амадеус Моцарт - върху хора, животни и даже микроорганизми. Например се споделя, че слушането на неговата соната покачва интелигентността на възрастни, деца или фетуси в утробата.

Говореше се, че даже кравите дават повече мляко, а бактериите в пречиствателните станции за отпадни води работят по-добре, когато чуят композицията на Моцарт.

Някои изследвания, които съобщаваха за облекчение на признаците при пациенти с епилепсия, откакто са слушали KV448, привлякоха доста публично внимание.

Ефектът на Моцарт при епилепсия би бил желан, защото антиепилептичните медикаменти постоянно предизвикват тежки странични резултати и могат да имат негативно влияние върху органни функционалности, плодовитостта или кръвната картина на пациентите, а и при 30% от засегнатите от епилепсия лекарствените лечения са неефективни.

Междувременно някои изследвания оповестиха, че пациентите, слушащи KV448, са имали по-малко епилептични припадъци, до момента в който докато за Симфония 94 на Хайдн даже се оповестява, че работи проепилептично, напомнят виенските учени. Те показват последователен обзор и мета-анализ на резултатите на KV448 върху епилепсията и обвързваните с нея медицински положения.

Сега психолозите от Виенския университет Сандра Оберлайтер и Якоб Питшниг демонстрират в ново изследване, оповестено в списание Nature Scientific Reports, че няма доказателства за позитивен резултат от мелодията на Моцарт върху хората с епилепсия.

Проучването им е основано на цялата налична научна литература по тази тематика. Изследователите са безапелационни, че няма надеждни доказателства за толкоз удобен резултат на музиката на Моцарт върху епилепсията. Те откриха, че този хипотетичен резултат на Моцарт може да се дължи основно на селективно докладване, дребен размер на извадката и несъответстващи проучвателен практики в този корпус от литература.

„ Музиката на Моцарт е красива, само че за жалост, не можем да чакаме от нея облекчение на признаците на епилепсия “, заключават откривателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР