Ново проучване на EY-Work Reimagined има за цел да покаже

...
Ново проучване на EY-Work Reimagined има за цел да покаже
Коментари Харесай

Силата на служителите расте: 43% са готови да напуснат работа заради по-високо заплащане, по-добри кариерни възможности и гъвкавост

Ново изследване на EY-Work Reimagined има за цел да покаже по какъв начин фирмите в международен мащаб дават отговор на продължаващата промяна на метода, по-който работим и конкуренцията за гении, като в същото време не престават да следват своите бизнес цели. То обгръща повече от 1500 бизнес водачи и над 17 000 чиновници в 22 страни и 26 индустриални бранша, което го трансформира в едно от най-големите в международен мащаб изследвания на пазара на труда.

Проучването демонстрира, че фирмите се пробват да отговорят с ефикасни политики за хибриден модел на работа, концентрират се върху продуктивността и кариерното развиване, само че все пак се следи смяна в салдото на силата в интерес на чиновниците.
42% от чиновниците взели участие в изследването декларират, че е належащо нарастване на възнагражденията, с цел да се понижи текучеството на личен състав, до момента в който единствено 18% от работодателите са съгласни с тази теза;
u 22% от работодателите споделят, че желаят чиновниците да се върнат в офиса пет дни в седмицата, до момента в който 80% от чиновниците чакат да работят отдалечено най-малко два дни седмично;

u 32% от работодателите са съумели да покачат продуктивността и корпоративната просвета, посредством хибриден модел на работа и инвестиция в улеснения и технологии на работното място.

Служителите имат все по-доминираща роля на световния пазар на труда. 43% от тях споделят, че е евентуално да изоставен актуалната си работа през идващите 12 месеца, водени най-много от предпочитание за по-високо заплащане, по-добри кариерни благоприятни условия и еластичност.

Проучването демонстрира, че е налице разминаване сред целите на работодателите и тези на чиновниците. Работодателите слагат акцент върху знанията и уменията на чиновниците, гъвкавите модели на работа, психическото богатство на чиновниците, както и сигурността на работното място.

Търсенето на по-високо заплащане изпреварва желанието за еластичност

Основната мотивация за чиновниците за търсене на нова работа е желанието за по-високо заплащане. Повече от 1/3 от търсещите нови функции чиновници споделят, че главната им цел е нарастването на месечното им заплащане, а 25% споделят, че търсят израстване в кариерата. На по-заден проект остава претекстът за промяна на работата в търсене на еластичност в работния развой, евентуално защото множеството интервюирани към този момент работят за компании, които оферират тази алтернатива под някаква форма. Само 19% от интервюираните са отбелязали, че търсят опция за отдалечена работа при евентуалния нов шеф, до момента в който 17% споделят, че стратегиите за богатство ще ги подбуден да сменят работното си място.

Нарастващата инфлация, по-широкото използване на отдалечени модели на работа, както и по-ниските бариери за намиране на нова работа способстваха за това чиновниците да чакат нарастване на заплащането.

79% от интервюираните чиновници означават, че е належащо нарастване на общото заплащане и вследствие на пандемията. 83% от работодателите също считат, че пандемията е ускорила нуждата от промени в политиките за хонорари, които работодателите преглеждат в по-широк аспект, включващ целия пакет от придобивки като контрактуваните хонорари, обществените разноски, разноските вложени в стратегии за поддържане на благосъстоянието на чиновниците, възнагражденията за заплатен отпуск и други.

Разглеждайки другите възрастови групи в изследваните страни, чиновниците от потомство Z и милениълите в Съединени американски щати са най-склонни да изоставен работата си тази година (53%). По отношение на секторите, най-нетърпеливи да изоставен са хората, работещи в софтуерния и хардуерния сектор(60%).

Нарастващи пропуски в уменията и дефицит на гении

58% от работодателите, взели участие в изследването, са съгласни, че е доста значимо компанията да има дълготрайна тактика, с цел да си подсигури чиновници със характерни умения, нужни за развиването на бизнеса. 3/4 от тях също споделят, че са подготвени да наемат чиновници от други страни и да им разрешат да работят отвред, в случай че не намират подобаващи гении на родния пазар. Малко повече от 1/5 от интервюираните работодатели (21%) считат, че подобряването на опциите за придобиване на нови умения и познания ще помогне за справяне с текучеството на личен състав.

Натиск за връщане в офиса

Въпреки продължаващата смяна към гъвкави работни модели, 22% от интервюираните работодатели споделят, че желаят чиновниците да се завърнат и прекарват 5-те работни дни седмично в офиса. Въпреки че нежеланието да работят отдалечено измежду чиновниците е намаляло (от 34% на 20%), множеството чиновници (80%) желаят да работят отдалечено най-малко два дни в седмицата.

Повишаване на продуктивността и корпоративната просвета от новите способи на работа

Проучването на EY разкрива, че 32% от работодателите са съумели да подобрят както корпоративната културата, по този начин и продуктивността в фирмите си. Те реализират това, като подсигуряват, че техните водачи имат споделено схващане за проблемите и тактиките в компанията (94%). Други мотори на техния триумф включват хибридната работа (90%), вложенията в улеснения (39%) и възстановяване на технологиите на работното място (45%), както и даването на чиновниците на по-голяма автономия (44%).

„ Работодателите както в България, по този начин и по света, ще би трябвало да се приспособяват към променените модели на работа и потребности на чиновниците. Намирането на верния баланс сред упованията на чиновниците, действителностите на пазара и опциите на фирмите са в основата на сполучливата тактика за задържането на чиновниците. Допълнително предизвикателство за работодателите е и структуриране на новите модели на работа по метод, който подхожда на настоящата законодателна рамка. “ Сподели Милена Благоева, Съдружник в данъчния отдел на EY.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР