Ново поколение силова електроника ще осигури по-дълъг пробег на електромобилите(снимка:

...
Коментари Харесай

Нови полупроводници удължават с 10% пробега на електромобилите


Ново потомство силова електроника ще обезпечи по-дълъг пробег на електрическите автомобили
(снимка: CC0 Public Domain)

Традиционно, по-голяма част от нововъведенията в електрическите автомобили са ориентирани към увеличение на плътността на предпазване на заряда в батериите, защото те остават най-скъпата и най-тежка част в електрическите транспортни средства. В същото време някои разработчици са подготвени да предложат полупроводникови съставни елементи, които – посредством понижаване на загубите при преноса на електрическа енергия – могат да усилят пробега на е-колите с 10%, при равни други условия.

Японският стартъп Flosfia, учреден от откриватели в университета в Киото, си слага имено такива цели, заяви Nikkei Asian Review. Младата компания създава технология за произвеждане на силова електроника благодарение на галиев оксид, която, когато бъде въведена в електрическите автомобили, ще им разреши да изминават с 10% по-дълго разстояние с едно зареждане. 
още по темата
Загубите при транспорт на електрическа енергия с новия вид полупроводник могат да бъдат понижени със 70%, в съпоставяне със съществуващите решения, настояват разработчиците.

До лятото на идната година Folsfia се надява да стартира да създава стотици хиляди артикули въз основата на галиев оксид всеки месец, а клиенти ще бъдат производители на автомобилни съставни елементи като японската Denso. 

Предполага се, че всеобщото произвеждане на такива съставни елементи за електрическите автомобили ще бъде предоставено на японски реализатори и до края на десетилетието комерсиалният оборот в тази област ще нарасне до 732 милиона $. 

Приблизително една пета от международния пазар на силова електроника в този момент се управлява от японски компании като Mitsubishi Electric, Toshiba и Fuji Electric. Млади играчи като Flosfia се надяват да се наложат на пазара с целеви държавни дотации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР