Ново обезщетение за бащите на деца до 8-годишна възрастОт 1

...
Ново обезщетение за бащите на деца до 8-годишна възрастОт 1
Коментари Харесай

Ново обезщетение за бащите на деца до 8-годишна възраст

Ново обезщетение за бащите на деца до 8-годишна възраст

От 1 август 2022 година влизат в действие промени и допълнения в Кодекса на труда (КТ) и Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), с които се вкарва право на отпуск и парично обезщетение на бащите/осиновителите на деца до 8-годишна възраст, оповестяват от Национален осигурителен институт.

Правото на отпуск и обезщетение на бащите/осиновителите на деца до 8-годишна възраст е за интервал от 2 месеца, в случай че те не са употребили отпуските при раждане на дете (след 6-месечна възраст на детето), развъждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, на които имат право със единодушието на майката, както и тези при гибел или тежко заболяване на майката. Когато бащата/осиновителят е употребил някои от тези отпуски за интервал по-малък от 2 месеца, той има право на отпуск за разликата сред 2 месеца и употребения отпуск.

До обнародването в Държавен вестник на промени и допълнения в Наредбата за паричните компенсации и помощи (НПОПДОО) и в образците към нея, със заповед на шефа на Националния застрахователен институт (НОИ) са одобрени следните мостри:
заявление-декларация за погашение на парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) на съображение член 53ж от КСО;удостоверение от осигурителя по отношение на правото на парично обезщетение на обезпечено лице (сега настоящото приложение № 10 към НПОПДОО);удостоверение по отношение на правото на парично обезщетение на самоосигуряващо се лице ( в този момент настоящото приложение № 11 към НПОПДОО).
Утвърдените от шефа на Национален осигурителен институт мостри са оповестени на формалната интернет страница на Национален осигурителен институт в рубриката “За клиента”/ “Формуляри”/ “Формуляри и мостри за краткотрайна нетрудоспособност и майчинство” на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg).

До 14 септември 2022 година в това число в Национален осигурителен институт ще се одобряват данни от старите мостри на удостоверения, приложения № 10 и 11 за погашение на парични компенсации. В интервала от 15 до 18 септември 2022 година ще бъде прекратено приемането на данни от удостоверения, заради актуализирането на програмните артикули и системи, обслужващи приемането и валидирането на данни за погашение на паричните компенсации.

След 18 септември 2022 година ще се одобряват единствено данни от одобрените от шефа на Национален осигурителен институт мостри на удостоверения (в мощ от 01.08.2022 г.), без значение за кои интервали ще се отнасят. Изискванията към структурата, формата, употребяваните списъки и контрола на подаваните данни по тези удостоверения са оповестени в рубриката „ Е-услуги и информации “/„ За разработчици на програмен продукт “/„ Електронен продан на данни за погашение на парични компенсации от ДОО “.

В интервала сред 15 и 18 септември 2022 година в графа „ Е-услуги и информации “/„ еПарични компенсации “/„ Софтуер “ на уеб страницата на института ще бъде оповестена нова версия с промени и допълнения в независимо работещия софтуер на Национален осигурителен институт за въвеждане, надзор и изпращане на данни от удостоверения, приложения № 9, № 10 и № 11 към НПОПДОО.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР