Ново напрежение в управляващата коалиция по повод кадрови назначения вече

...
Ново напрежение в управляващата коалиция по повод кадрови назначения вече
Коментари Харесай

Напрежение в управляващата коалиция заради Виолета Лорер

Ново напрежение в ръководещата коалиция във връзка кадрови назначения към този момент е реалност. Днес се разбра, че Виолета Лорер, брачна половинка на депутата от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер, е била номинирана за член на борда на Европейската капиталова банка (ЕИБ) да представлява България.

Номинацията е направена от министъра на финансите Асен Василев. Досега представител на страната беше служебната финансова министърка Росица Велкова.

Това предопределение не е било в съгласие с ГЕРБ. В Министерския съвет е имало среща сред партиите в ръководещото болшинство. Тя е трябвало да бъде отдадена на управническата стратегия и механизма за съгласуваност и взимане на решения, както и назначенията във втория ешелон на властта. На срещата в късния следобяд обаче е издигнат въпросът за Лорер, по информация на Българска национална телевизия. Според хора, взели участие в срещата, нито членове на " Продължаваме Промяната ", нито от ГЕРБ са били наясно с това  кадрово предложение.

В писмена позиция от ГЕРБ декларират, че са разбрали за номинацията на Лорер от медиите. Малко по-късно още веднъж от медиите разбрали за отдръпването ѝ. Те определят подобни разминавания в връзката сред сътрудници като " неприемливи ".

По неофициална информация Василев е бил помолен настоятелно да се откаже от назначението на Виолета Лорер. Настояването е било както от страна на Кирил Петков, по този начин и от премиера Николай Денков.

Лорер бе заместник-министър в екипа на Василев в служебния кабинет на Стефан Янев, а в кабинета " Петков " бе консултант и шеф на политическия му кабинет като вицепремиер. Преди това бе заместник-министър на стопанската система, енергетиката и туризма през 2013 година Тогава мегаминистерството бе ръководено още веднъж от Асен Василев в служебния кабинет на Марин Райков.

На срещата е бил обсъждан и механизъм, по който ще се вземат решения за назначенията. Засега се разисква двете обединения от ръководещото болшинство да вършат поотделно оферти за постовете, а противоречивите ще се вземат решение от парламентарните групи, както и от Денков и Мария Габриел. Идеята е да не се оферират партийни кандидатури.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР