Ново напрежение сред фермерите и нови протести с демонстративно изливане

...
Ново напрежение сред фермерите и нови протести с демонстративно изливане
Коментари Харесай

В знак на протест: Фермери изливат прясно мляко на пътя

Ново напрежение измежду фермерите и нови митинги с демонстративно изтичане на прясно мляко на пътя. Производителите от Южна България са решили да подаряват млякото си. Единственото условие е искащите да отидат до фермите им и да си носят празни бутилки.

„ Тези смешни цени 45-50-60 стотинки са нереално ниски и с най-голямата си безочливост една от мандрите, която преля чашата, разгласи от през днешния ден за на следващия ден, че приключва да взима млякото и ние останахме в безтегловност ”, показа Петър Карадамянов от село Долна махала. Той отглежда над 100 крави във фермата си. Той призова колегите си, в символ на митинг против ниските изкупни цени, да спрат да продават млякото на мандрите и да го подаряват на хората в потребност.

Според млекопроизводители повода мандрите да смъкват толкоз ниско цената на суровината е далавера, подмолни игри и нерегламентиран импорт от Украйна и Полша. „ Няма по какъв начин мляко, което при нас го изкупуват за 50 стотинки, да ни споделят, че извън идвало още по-евтино. Не знам това, в случай че не е спекула, какво е? ”, сподели Ботьо Петров за Нова.

„ Ние си имаме и служащи. Сутрин, като отидем при тези служащи, те чакат. На 15-и и 30-и те би трябвало да си вземат заплатите. Какво вършим? С тези 50 стотинки не знаем въобще какво да плащаме - фуражи ли да плащаме, ток ли?! ”, съобщи Тодор Димитров. Протестиращите упорстват страната да ограничи вноса на прясно мляко и да се намеси на пазара като вкара минимална изкупна цена от 1,50 лева за литър. В противоположен случай ще бъдат принудени да банкрутират и да продадат животните.

„ Няма никаква логичност в магазина млякото да е над 3 лева, а изкупната му цена да е 50 стотинки. Надценката е безбожна! ”, твърди Стефан Трендафилов.

До момента Петър е подарил над 6 тона прясно мляко. За да се възползват от подаръка, Димитър и синът му идват чак от Пловдив. „ Ние сме се приготвили да си вземем 10 литра. Правим си кисело мляко. В магазина 17-18 лв. е сиренето. А млякото не купуваме от магазина ”, показа Димитър Иванов.

„ В знак на митинг този път ще изсипем вода, тъй като на този стадий водата е по-скъпа от млякото ”, добави един от протестиращите.

Освен че имат намерение да блокират пътища, фермерите се заканиха, че след 10 дни готвят национална стачка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР