Ново лихвено повишение в еврозоната се очаква на последното заседание

...
Ново лихвено повишение в еврозоната се очаква на последното заседание
Коментари Харесай

Край на политиката на „лесните пари“

Ново лихвено покачване в еврозоната се чака на последното съвещание на Управителния съвет на Европейската централна банка по паричната политика тази година. От юли Франкфурт направи няколко съществени стъпки към повишаване на лихвите като мярка за битка с инфлацията.

Повечето анализатори и пазарите чакат ново лихвено покачване, както и оставане на инфлацията доста над целевите нива от два % още дълго време. Още по-важни са новите макроикономически прогнози на Европейската централна банка, които също се чака да бъдат оповестени от гуверньора Кристин Лагард.

От юли тази година Франкфурт направи три лихвени стъпки нагоре 0,5 пункта през юли и по 0,75 пункта през септември и октомври, и постави завършек на политиката на „ лесни пари “ – т.е. на количествени удобства, с които се подтиква стопанската система, само че и инфлацията.

 istock istock
Вчера Федералният запас пристъпи към следващото си лихвено покачване, само че този път с по-умерен ритъм. Вместо 0,75 базисни пункта бе оповестено повишаване от 0,5, макар ясното обръщение, че битката с инфлацията продължава.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР