Ново изследване с животни дава надежди за терапия, която цели

...
Ново изследване с животни дава надежди за терапия, която цели
Коментари Харесай

Ново изследване дава надежди за терапия срещу болестта на Алцхаймер

Ново проучване с животни дава очаквания за терапия, която цели да избави мозъка от огромна част от амилоидните плаки, свързани с ранния етап на заболяването на Алцхаймер, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Експерти от дълго време гледат на амилоидните плаки като на маркер за риска от заболяването на Алцхаймер. Много медици считат, че тези плаки са основната причина за болестта.

За разлика от предходни проучвания, взели за цел амилоидните плаки, новата терапия нападна протеина APOE, който е обвързван с образуването им. У мишки, които бяха генно модифицирани, с цел да имат човешки протеин APOE, инжектирането на антитела против него понижи на половина образуването им, означиха учените.

"Плаките наподобява предизвикват развой, за който знаем, че по-късно води до следеното при заболяването на Алцхаймер понижаване на когнитивните качества - съобщи ръководителят на проучването Дейвид Холцман от Медицинския институт към Вашингтонския университет в Сейнт Луис. - Съществуват доста данни, че амилоидните плаки отключват заболяването на Алцхаймер. Виждането на редица учени е, че в случай че плаките се отстранят задоволително рано, може да бъде отсрочено или забавено болестта. "

Болестта на Алцхаймер е шестата водеща причина за смъртност в Съединени американски щати. За нея няма лекуване, нито ефикасни способи за закъснение на развиването й.

В рамките на проучването учените работили с мишки, които са генетично предразположени към формиране на амилоидни плаки, като гените им APOE били сменени с човешкия им еквивалент. Шест седмици по-късно някои мишки били инжектирани един път седмично с антитела, до момента в който други приели плацебо. Инжектирането на антитела против APOE задействало в друга степен имунната система на всеки гризач, като я предиздвикало да унищожи човешкия APOE. Когато изследвали амилоидните плаки в мозъците на мишките след лечението, учените установили, че образуването им доста е намаляло.

"Не е ясно дали отстраняването на амилоидните плаки предотвратява заболяването на Алцхаймер ", разясни Холцман. Той също така предизвести, че прекосяването от опити с животни към проби с хора е огромен скок, който крие доста незнайни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР