Ново изследване разкрива как едно медицинско устройство е помогнало на

...
Ново изследване разкрива как едно медицинско устройство е помогнало на
Коментари Харесай

Мъж с парализа ходи естествено след мозъчни и гръбначни импланти

Ново проучване разкрива по какъв начин едно здравно устройство е помогнало на човек с парализа да проходи още веднъж естествено, повече от десетилетие след контузията.

Д-р Грегоар Куртин и сътрудниците му от Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана създават и вграждат " мозъчно-гръбначен интерфейс ", който основава директна неврологична връзка сред основния и гръбначния мозък. Имплантите в мозъка наблюдават желанията за придвижване, които се предават по безжичен път на обработващ модул, който човек носи външно, сходно на раница. Намеренията се трансформират в команди, които обработващият модул изпраща назад посредством втория имплант, с цел да подтиква мускулите.

 

Резултатите от проучването, оповестени в списание Nature, обрисуват сполучливи резултати за един участник в изследването от Нидерландия, съобщи

40-годишният Герт-Ян Оскам е останал неподвижен след случай с мотоциклет в Китай преди повече от 10 години. Краката му са били повредени, както и ръцете и торсът му.

" Желанието ми беше да вървя още веднъж и имах вяра, че това е допустимо ", сподели Оскам на брифинг с публицисти тази седмица. " Преди това пробвах доста неща, а в този момент би трябвало да се науча още веднъж да вървя обикновено, като естествено, тъй като по този начин работи системата. "

Оскам сподели, че може да извърви най-малко 100 метра (около 330 фута), според от деня, и да стои без да употребява ръцете си в продължение на няколко минути. Той сподели, че това е потребно в всекидневието му, като да вземем за пример когато неотдавна трябвало да боядиса нещо, само че нямало кой да му помогне, по тази причина застанал и го направил самичък.

Предишни проучвания демонстрираха, че целенасочените електрически импулси могат да подтикват зони на крайници, нужни за вървене.

Но тази нова технология разрешава по-плавни придвижвания и по-добра акомодация към изменящия се терен, защото съгласно откривателите тя възвръща връзката сред два района на централната нервна система, които са били прекратени заради контузия на гръбначния мозък.

 

Преди това на Оскам са били вградени устройства за стимулиране, само че той е трябвало да направи придвижване, с цел да задейства стимулацията.

" Сега мога просто да върша каквото си желая и когато реша да направя крачка, стимулацията ще се задейства ", споделя той.

 

Кортин споделя, че тази стимулация е друга, тъй като Оскам има " цялостен надзор върху параметрите на стимулацията, което значи, че може да стопира, да върви, да се изкачва по стълби ".

След интервенциите за имплантиране на устройствата неврологичните канали за връзка са открити бързо. Оскам правеше крачки в границите на един ден след образованието.

А връзката остава надеждна в продължение на повече от година, в това число времето, което Оскам прекарва вкъщи. Самостоятелното вървене благодарение на " цифровия мост " също по този начин му е помогнало да възвърне задоволително сили, с цел да прави някои стъпки даже когато той е изключен.

 

Оскам е първият участник в изследването, само че откривателите са обнадеждени за бъдещите благоприятни условия. Това проучване удостоверява опцията за наново основаване на неврологична връзка сред основния и гръбначния мозък, а връзката се реализира бързо. Разширяването на обсега на тази връзка би могло да помогне и на хора с парализа на ръцете и дланите или претърпели инсулт, споделят те. Но те биха желали да понижат размера на системата, с цел да я създадат по-преносима.

" Концепцията за дигитален мост сред основния и гръбначния мозък предвещава нова епоха в лекуването на двигателните дефицити, дължащи се на неврологични болести ", пишат откривателите.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР