Ново изследване разкри как съществата, обитаващи така наречената зона на

...
Ново изследване разкри как съществата, обитаващи така наречената зона на
Коментари Харесай

Обясниха как са се появили създанията, обитаващи „зоната на здрача“

Ново проучване разкри по какъв начин съществата, обитаващи по този начин наречената " зона на здрача " в океана, разпростряли се на 200 до 1000 метра под повърхността, са се развили вследствие на изменението на климата.

Изследването, водено от учени от университета в Кардиф, за първи път съумява да наблюдава по какъв начин се е развило най-голямото и минимум разбираемо местообитание на Земята, до момента в който океаните са се охлаждали през последните 15 милиона години.

Учени обясниха от кое място са пристигнали формите на живот в най-мистериозните дълбини на океана, които са дом на някои от най-загадъчните същества на планетата - от планктон и медузи до калмари и доста необичайно изглеждащи риби, написа сп. Science.

Специалистите потвърдиха, че захлаждането на океаните за последните 15 милиона години е способствало за появяването на нови форми на морски организми, в това число на планктон, медузи, крил, калмари и риби.

Evolution of '' creatures linked to global climate change
— Phys.org (@physorg_com)
Съззданията, обитаващи зоната на здрача, съществуват с помощта на органично вещество, спускащо се от повърхността на океана и употребявано за храна.

В своето проучване екипът анализирал вкаменелости на раковини от океанското дъно, с цел да наблюдава по какъв начин са се променяли и диверсифицирали дълбоководните твари.

Учените получили свидетелства за миграции на типовете от повърхността до все по-големи дълбочини през последните 15 милиона години.

Това се изяснява с обстоятелството, че дълбините на океана се охладили, а органичният " сняг " се съхранявал по-дълго и прониквал все по-дълбоко. Това е способствало за появяването на дълбоководните форми на организмите.

По думите на учените резултатите от тяхното проучване будят безпокойствие по отношение на бъдещето положение на океана, който се нагрява от ден на ден поради световното стопляне на планетата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР