Ново изследване показва, че при проучването на въздействието на водноелектрическите

...
Ново изследване показва, че при проучването на въздействието на водноелектрическите
Коментари Харесай

Установено е, че ВЕЦ-овете отделят огромни количества метан и това е сериозен проблем

Ново проучване демонстрира, че при изследването на въздействието на водноелектрическите централи (ВЕЦ) върху околната среда те са били подценявани. Подробни разбори демонстрират, че ВЕЦ-овете създават най-вредния от парниковите газове – метан. Заедно със сладководните басейни електроцентралите изпускат във въздуха 3 милиарда тона метан всяка година от общо 51 милиарда тона парникови излъчвания. Това са числа, които би трябвало да бъдат регистрирани и понижени, преди климатът да премине границата.

Всички познаваме резултата на газировката, когато виждаме спокойна течност в компактно затворен съд, само че когато разклатите съда или отворите капачката, всичко вътре безусловно кипва поради мехурчетата разтворени газове, които се отделят от течността. Същият развой се случва и във водноелектрическите централи, когато водата минава през турбините и по време на изпускане.

Метанът, разперен в речната вода или във водата от язовира, стартира да се отделя интензивно в атмосферата, когато елементите на електроцентралата влязат в контакт с водата.

По данни на Международната организация по енергетика, метанът е виновен за към 30 % от световното стопляне от индустриалната гражданска война насам. Поради това на метана се отделя нужното внимание в краткосрочните стратегии за деяние в региона на изменението на климата. Около 150 страни са се включили към Глобалния ангажимент за метана, чиято цел е до 2030 година да се понижат излъчванията на метан от човешката активност с 30 % под равнищата от 2020 година.

Blue Metane е една от фирмите, които се пробват да слагат на комерсиална основа извличането на разперен във вода метан от разнообразни източници. В края на краищата, в случай че процесът не може да бъде отстранен, той би трябвало да бъде ръководен. Разтвореният във вода метан е неизкопаемо биогориво. Във ВЕЦ-ове и в езера с мъртва органика на дъното можете да намерите места и области, където метанът може да бъде обособен с комерсиална цел. Именно за това работят доста стартъпи.

„ За към 12 години метанът може да се окисли и да се трансформира във въглероден диоксид. Така че в случай че намалите излъчванията си на метан през днешния ден, можете да повлияете на световното стопляне в границите на живота си “.

казва Луиз Парлонс Бентата, основен изпълнителен шеф и съосновател на Blue Metane

Днес това са най-вече опити. За страдание, сателитната система за наблюдаване на центровете за излъчвания на метан не работи добре, а осъществяването на измервания на място е доста скъпо.

Затова към този момент би трябвало да разчитаме на математически модели и да търсим метод за по-точно установяване на най-силните източници на излъчвания на метан. Това е вярата на младите компании. Борбата против стоплянето и опцията за потребление на метана като биогориво ни разрешават да разчитаме на приток на вложения и в последна сметка на появяването на зряла и търговски използвана технология за добиване на метан от водата.

Нещо повече, във водата към нас може да има още повече метан. Забележими концентрации на метан има в питейната вода, във водата от пречиствателните станции за отпадни води (два пъти повече от очакваното). Във всички случаи има области, в които концентрацията на разперен метан във водата е най-висока. Засега е почнала работа по опитите за приемане на обилни количества метан от ВЕЦ-ове като най-просто и отдалечено решение. Но това е единствено първата стъпка. Борбата против излъчванията на метан не би трябвало да стопира.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР