Ново изследване показва, че излагането дори на умерени нива на

...
Ново изследване показва, че излагането дори на умерени нива на
Коментари Харесай

Изследване свързва излагането на радон с повишен риск от инсулт

Ново проучване демонстрира, че излагането даже на умерени равнища на радон - незабележим газ без аромат, който е втората водеща причина за рак на белия дроб, е обвързвано с нараснал риск от инсулт, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Изследването е оповестено в онлайн изданието на " Нюролъджи " (Neurology), здравното списание на Американската академия по неврология.

Изследвайки излагането на радон при участнички на междинна и по-напреднала възраст, създателите му са открили нараснал риск от инсулт. Рискът е по-голям измежду дамите, изложени на високи и даже умерени концентрации на замърсителя на въздуха в пространства, спрямо тези, които са били изложени на най-ниски концентрации.

Проучването не демонстрира причинно-следствена връзка, а единствено открива взаимозависимост сред излагането на радон в жилищата и риска от инсулт. 

" Радонът е натурален радиоактивен газ, който се получава при разпадането на метали като уран или радий в скалите и почвата. Газът може да проникне в жилищата през пукнатини в стените и подовете на мазетата, строителни фуги и пролуки към тръбите ", се показва в известието за медиите. 

" Ролята на радона за появяването на рак на белия дроб е открита. Въпреки това до момента се знае доста малко за ролята му в епидемиологията на относително постоянно срещани сърдечносъдови болести като инсулта ", споделя водещият създател на проучването доктор Ерик  Уитсел от университета на Северна Каролина в Чапъл хил, Съединени американски щати. 

Изследването включва 158 910 участнички на междинна възраст 63 години, които първоначално не са имали инсулт. Те са следени приблизително в продължение на 13 години. В хода на проучването участничките са прекарали общо 6979 инсулта.

За задачите му дамите са били разграничени на три групи, изложени надлежно на висока, междинна и ниска централизация на радон в регионите, в които живеят. 

Вземайки поради фактори като тютюнопушене, диабет и високо кръвно налягане, откривателите са открили, че за участничките от групите, изложени на висока и междинна централизация на радон, рискът от инсулт е бил надлежно с 14 % и 6 % по-висок. 

Ограничението на изследването е, че включва най-вече бели дами на междинна или преклонна възраст.

Специалистите означават, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да бъдат доказани резултатите. Евентуалното им потвърждаване ще даде опция да се обърне внимание на един нов рисков фактор за инсулт и в последна сметка да се усъвършенства публичното здраве. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР