Ново изследване показа, че след двуседмичен заседнал начин на живот

...
Ново изследване показа, че след двуседмичен заседнал начин на живот
Коментари Харесай

Две седмици без физическа активност са достатъчни, за да влошат здравето

Ново проучване сподели, че след двуседмичен затънал метод на живот хора, които са били в положително здравословно положение, към този момент са с влошено здраве на сърцето и белите дробове, по-голяма обиколка на талията, повече телесни м чернодробни мазнини и по-високо равнище на инсулинова устойчивост, оповестява Българска телеграфна агенция.

"Резултатите демонстрират, че двуседмичното понижаване на физическата интензивност, от към 10 000 на 1500 крачки на ден, провокира промени в маркерите за здравето, които са свързани с диабет вид 2 и сърдечносъдовите заболявания - съобщи ръководителката на проучването Кели Боудън Дейвис, която е преподавател в университетите в Нюкасъл и Ливърпул. "Но положителната вест е, че организмът бързо се съвзема, когато физическата интензивност се усили ", добавя той.

"Важно е да се означи, че когато след този интервал хората възвърнат естествената си физическа интензивност, отрицателните за здравето промени се обръщат в противоположна посока ", показва Дейвис.

Изследването обхванало 28 физически дейни доброволци в положително здраве, 11 от които са дами. Средната възраст на участниците била 32 години. Средният показател на телесната им маса бил малко над 24. Индексът на телесна маса под 24,9 е считан за обикновено тегло. Участниците нормално правели към 10 000 крачки на ден. От доброволците било поискано да понижат фрапантно физическата си интензивност. След две седмици, прекарани в излежаване, те минали проби. Получените резултати били съпоставени с тези при започване на проучването. Оказало се, че за две седмици равнището на кардиореспираторния фитнес е спаднало с 4 %, обиколката на талията е повишена с 8 милиметра, чернодробните мазнини са се нараснали с 0,2 %, общите телесни мазнини - с 0,5 %, инсулиновата устойчивост също се е нараснала, а равнището на триглицеридите леко се е повишило.

Четиринадесет дни откакто участниците възвърнали физическата си интензивност, тези индикатори възстановили първичните си стойности. "Дори малко увеличение на физическата интензивност може да има позитивен резултат върху здравето ", означават учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР