Ново изследване навежда на мисълта, че изригване на голям вулкан

...
Ново изследване навежда на мисълта, че изригване на голям вулкан
Коментари Харесай

Ел Ниньо може да бъде предизвикан от вулканично изригване в тропиците

Ново проучване навежда на мисълта, че изригване на огромен вулкан в тропиците може да провокира поява на Ел Ниньо, заяви Юнайтед прес интеренешънъл. Южната вибрация, част от която е Ел Ниньо, е обвързвана с периодически промени във ветровете и температурите на морската повърхнина. Тази периодическа вариабилност включва два образеца - затоплящия Ел Ниньо и захлаждащия Ла Ниня. Един от двата се следи почти на всеки 3-7 години, появява се в края на календарната година и обгръща зимните месеци.


Учени от университета Рътгърс в Ню Брансуик, Ню Джърси, се поинтересували от мостри на Южна вибрация след няколко вулканични изригвания в тропиците, в това число изригванията на вулканите Санта Мария в Гватемала през 1902 година, Агунг в Индонезия през 1963 година, Ел Чичон в Мексико през 1982 година и Пинатубо във Филипините през 1991 година Интересът бил ориентиран най-много към Пинатубо, за който подробните атмосферни данни са най-вече. Анализът посочил, че изхвърлените от Пинатубо 20 милиона тона серен диоксид отключили поредност климатични взаимоотношения, които съдействали за поява на Ел Ниньо в Тихия океан.

Големите облаци серен диоксид в стратосферата отразяват слънчевата светлина и подтикват охлаждането. В случая с Пинатубо повишението на количеството серен диосид провокирало изстудяване в тропиците в Африка. Това понижило мусоните в Западна Африка и екваториалните западни ветрове прекосили западната част на Тихия океан. Свързаните с ветровете аномалии подтикнали взаймодействието сред въздуха и морето и това довело до поява на Ел Ниньо.

Създаденият от учените от университета Рътгърс модел съответствува с историческите данни, които демонстрират, че Ел Ниньо е по-вероятно да се появи в годината, в която е имало огромно вулканично изригване в тропиците. " Не можем да предскажем вулканични изригвания - означи Алън Робок от екипа. - Когато обаче бъде записано идващото вулканично изригване, ще можем да предвиждаме по-добре идващите няколко сезона. " Резултатите от проучването са оповестени в Nature Communications.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР