Ново изпитание се задава за учениците, които тази година ще

...
Ново изпитание се задава за учениците, които тази година ще
Коментари Харесай

Важно: Голяма промяна на матурите за 10 клас

Ново тестване се задава за учениците, които тази година ще бъдат в 10-и клас. Те ще завършат първи гимназиален стадий и за това би трябвало да се явят на национално външно оценяване (миниматура). Изискването е заложено в Закона за предучилищното и учебното обучение.

Всички наложително ще се явят на изпити по български език и литература и по математика. По предпочитание ще са оценяванията по непознат език и за премерване на цифровите компетентности.

Резултатите от изпитите ще бъдат отразени в удостоверението за приключен първи гимназиален стадий и ще бъдат в точки, а не в оценки по шестобалната система.

Изпитът по български ще съставлява тест. Част от въпроси с в него ще са с избираем, а друга част със свободен отговор, ще има и задача за основаване на текст. интервалът на теста обхваща18 създателя - от Паисий Хилендарски до Йордан Радичков.

По математика изпитът също ще е тест с разнообразни по тип задания.

Тестовете ще са основани на материала от 8-и до 10 клас в това число. Те ще са времетраене от 90 минути (два слети образователни часа), а за учениците със специфични просветителни потребности – в допълнение над избраното време.

По литература ще са дават единствено българските създатели, изучавани от осми до десети клас. Чрез изпитите по избор учениците ще могат да получат документи за притежаване на език и цифрови умения. В удостоверението ще влизат още средноаритметичните оценки по предметите от осми, девети и десети клас.

С удостоверението за приключен Първи гимназиален учениците, които желаят могат да стартират работа. Образованието след 16 година не е наложително. Ако напусналите учебно заведение пожелаят още веднъж могат да се върнат в системата.

Учениците, които продължат в 11 и 12 клас ще имат или професионално, или профилирано обучение.

С програмата за изпита по български език и примерни проби може да се запознаете тук , а по математика тук .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР