Ново европейско признание получи България по време на годишната Церемония

...
Ново европейско признание получи България по време на годишната Церемония
Коментари Харесай

Община Монтана става европейски град на спорта за 2023 година

Ново европейско самопризнание получи България по време на годишната Церемония на европейските градове и столици на спорта в Брюксел. ACES EUROPE връчи купата " Европейски град на спорта за 2023 година " на Монтана и званието " Европейски дребен град на спорта за 2023 година " на Бяла, област Варна. В постройката на Европейския парламент над 400 присъстващи станаха на крайници и приветстваха българските представители с следващото авторитетно самопризнание, заяви БНР.
Наградата идва след визити на оценителна комисия и покриване условията на специфичен въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините.
Флаговете и купите бяха връчени на пратениците на двете общини, водени от кметовете- Златко Живков и Пеньо Ненов. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев, с цел да обменят опит с сътрудниците си от сходни европейски градове за положителните практики в региона на спорта и дейния метод на живот.
" За нашия град е огромна чест да бъде почетен с тази купа. Важно самопризнание, само че и нов небосвод за повече благоприятни условия за спорт и деен, здравословен метод на живот, “ сподели кметът на Монтана Златко Живков по време на церемонията. Званието бе признато като оценка за направеното до момента, само че и като отговорност и тласък за бъдещите действия от кмета на Бяла Пеньо Ненов, единственият градоначалник, който е деен играч в професионалния волейбол у нас.
Изборът е основан на опциите и желанията на съответните обитаеми места, като се приема, че спортът е фактор, който въздейства върху развиването на обществото, възстановяване качеството на живот, спомага за положителното здраве и интеграцията на обособените обществени общности. Традиционно, оценките и флаговете се връчват от ръководителя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели, чиято е и самодейността за самия конкурс от 2001-ва година насам. Монтана и Община Бяла получиха влиятелното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието участваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени посетители от Европейската комисия и евродепутати.
До този миг 14 български обитаеми места към този момент са лауреати на влиятелните награди на ACES EUROPE, което слага страната ни измежду отличниците по този индикатор на континента. През 2014 година София завоюва купата " Европейска столица на спорта ", а през годините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Панагюрище и Монтана бяха оповестени за европейски градове на спорта. В самодейността бяха отличени като " Малък град на спорта " Банско, Сандански, Чепеларе и Бяла, а Албена стана първият в историята " Европейски курорт на спорта ". Наред с това, преди 3 дни София получи знамето за " Световна столица на спорта " през 2024 година, градът бе приветстван с купата и по време на публична гала в Брюксел.
ACES EUROPE уголемява мащабите на плана, като към този момент пета година дефинира " Световна столица на спорта ". Глобалният формат се реализира благодарение на съществени интернационалните организации като Обединените народи и други Титлата „ Световен град на спорта “ бе въведена в съдействие с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 година бе отличен Абу Даби, за интервала 2020-2021 година званието бe в Гуадалахара, за актуалната 2022 година е в Мадрид, през 2023 година ще бъде в Коня, след което турският град ще съобщи щафетата на София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР