Ново, ефективно решение на проблема с неблагоприятните за околната среда

...
Ново, ефективно решение на проблема с неблагоприятните за околната среда
Коментари Харесай

Климатиците на бъдещето ще се отърват от хладилните агенти и компресорите – те ще се захранват от електрически полета

Ново, дейно решение на казуса с неподходящите за околната среда климатични системи, каквито са всички сега...

Емил Василев преди 9 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:20 | 22.11.2023

Китай безшумно и някак неусетно построи цяла орбитална станция (видео)

КосмосЕмил Василев - 16:49 | 21.11.2023

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ разкри невиждани до момента елементи в центъра на Млечния път

ХардуерДаниел Десподов - 10:26 | 22.11.2023

Цените на китайските слънчеви панели доближиха рекордно ниски равнища

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В международен мащаб има потребност от безчет хладилни и климатични съоръжения. Днес всички те употребяват хладилни сътрудници, които постоянно са нездравословни за околната среда. От дълго време се вършат опити за намиране на допустима опция, само че без необикновен триумф – до момента. Наскоро група от европейски учени е основала първообраз на климатика на бъдещето, който няма компресор и „ парникови “ хладилни сътрудници като амоняк и други.

Тази обещаваща охладителна система се основава на електрокалоричния резултат. Той се демонстрира в това, че специфичен материал се нагрява, когато към него се приложи електрическо поле. Когато електрическото поле се отстрани, материалът се охлажда. Всъщност подобен материал отстранява топлината от системата посредством фазов преход, реализиран посредством смяна на електрическото поле, което е доста по-удобно, икономично и екологично от обичайните схеми за компресия на пара.

Прототипът на електрокалоричния хладилен елемент е основан от учени от Люксембургския институт за просвета и технологии в Белво. Разработката е предмет на публикация в списание Science. Експерименталната апаратура съставлява комплект от плочки, направени от материал, сходен на керамика, който не се унищожава при многократни цикли на изстудяване и нагряване. Между плочките циркулира течност, която е топлоносител от охладената камера към външната.

При опитите е потвърдено, че прототипът обезпечава превъзходна продуктивност.

„ Нещо повече, оптималната успеваемост, даже като се вземе поради силата, изразходвана за изпомпване на флуида доближава 64% от успеваемостта на цикъла на Карно, при изискване че оползотворяването на силата е вярно. “

съобщават създателите в резюмето на публикацията

Получените данни дават вяра, че електрокалоричният резултат ще се трансформира в практическа опция на хладилните и отоплителните системи на бъдещето, осигурявайки по-чиста опция на днешните климатици и хладилници.

Съществуващите климатични системи са доста ефикасни, само че поради хладилните сътрудници, нужни за работата им, като да вземем за пример флуоровъглеводороди или амоняк, те могат да имат директно и непряко парниково влияние. Електрокалоричният първообраз не се нуждае от рискови газове, а също така може да се създава в по-малки и по-прости размери, защото отстранява нуждата от компресор.

Въпреки, че демонстрира някои забележителни благоприятни условия, технологията на прототипа към момента не е подготвена за комерсиализация. Учените би трябвало да доусъвършенстват технологията, като покачат успеваемостта на новия материал, да създадат електрокалоричната термопомпа конкурентна на тази, употребена в съществуващите климатични системи е техен приоритет номер едно сега.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР