Новият японски император Нарухито изрази днес дълбоки угризения по повод

...
Новият японски император Нарухито изрази днес дълбоки угризения по повод
Коментари Харесай

Нарухито изрази дълбоки угризения за действията на Япония през Втората световна война

Новият японски император Нарухито изрази през днешния ден " дълбоки скрупули " във връзка дейностите на Япония през Втората международна война, съобщи Франс прес.

Изявлението на Нарухито е по отношение на годишнината от капитулацията на Япония във втория международен боен спор на 15 август 1945 година

" Разсъждавайки върху нашето минало и изпитвайки дълбоки скрупули, откровено искам ужасите на войната в никакъв случай да не се повтарят ", сподели Нарухито на възпоменателна гала в Токио.

Императорът изрази съжалението си за огромния брой жертви на спора и за страданията на техните фамилии.

С думите си Нарухито показва цялостна последователност във връзка с татко си Акихито, който стартира да употребява израза " дълбоки скрупули " през 2015 година Тогава бе първият път, когато японски монарх употребява сходен израз във връзка японската капитулация.

Още преди абдикацията на Акихито през април Нарухито даде да се разбере, че сходно на татко си ще продължи да признава за насилието, осъществено от японската войска по време на войната, отбелязва Франс прес.

На възпоминателната гала присъстваше и японският министър председател Шиндзо Абе, който също изрази желанието си ужасите на войната да не се повтарят, само че в това време изрече уважението и благодарността си към хората, дали живота си за Япония.

В духа на националистическата си ориентировка Абе, чийто дядо Нобусуке Киши е бил задържан за военни закононарушения, само че не е бил съден от Токийския арбитражен съд, изпрати през вчерашния ден обреден подарък в светилището Ясукуни, отдадено на починалите във войните японци. В храма се уважава паметта и на 14 наказани военни нарушители, което предизвика недоволството на прилежащите на Япония страни като Китай и Южна Корея. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР