Новият военен министър Драгомир Заков обяви в ефира на Нова

...
Новият военен министър Драгомир Заков обяви в ефира на Нова
Коментари Харесай

Новият военен министър: Категорично няма военна мобилизация, няма и причина за това

Новият боен министър Драгомир Заков разгласи в ефира на " Нова телевизия ", че няма потребност от готовност в България.   " Определението за протичащото се в Украйна го даде и интернационалната общественост, не е нужно аз да го давам, само че  все отново - то изрично е война. А тя е в резултат на въоръжено нахлуване от страна на Руската федерация ", разяснява той обстановката в Украйна. И акцентира, че все още няма данни за съответна военна опасност по отношение на България.

На въпрос им ли риск от нуклеарна офанзива той отговори: " Иска ми се да няма. Има паритет в нуклеарните сили в света. Това значи, че в случай че има нуклеарна война, тя не може да бъде извоювана от никоя от страните и ще бъде безсмислена. Ядрените оръжия имат възпиращ детайл. Личното ми мнение е, че съветският президент употребява това като разменна монета и усилване на бъдеща преговорна позиция. Иска ми се да имам вяра, че няма други планове, защото нуклеарна война не би могла да бъде извоювана от който и да било. Нека не плашим хората с неща, които са някаква нереалност и усилване на преговорна позиция. Не е належащо да се мисли в тази посока. Анализират се данните и в България, и на ниво НАТО ".

Заков за следващ път акцентира, че изпращането на повиквателни на мъже у нас няма нищо общо със обстановката в Украйна. " Категорично няма военна готовност, няма и причина за това. Става дума за напълно общоприета процедура, която се случва два пъти годишно и се възнамерява авансово ", изясни министърът.

" Война може да се води по доста способи, в това число и с невоенни средства, да вземем за пример - в киберпространството ", добави Заков.

Според него България има съответни проекти за отбрана на обектите от национална сигурност. " Имаме всички нужни качества, с цел да защитим сериозната си инфраструктура ", увери министърът.

Той акцентира, че НАТО има проекти за отговор на всеки стадий на всяка една разрастваща се рецесия. Към момента страната ни не е поискала разполагане на спомагателни сили, само че това не изключва опцията такива да дойдат, в случай че се наложи. " Не мога да кажа в съответния миг дали това е належащо - зависи от развиването на рецесията и от това дали има съответни закани към съдружниците ", изясни министърът на защитата.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ: Смениха претендента за боен министър

На въпрос дали на дневен ред остава концепцията за български батальон, стартирана от Янев, Заков отговори позитивно. „ Доста работа е свършена по тази линия, не може да бъде оставена по този начин. Но нещата са в развиване. Предстои тази концепция да се развива в допълнение, може и да се надгради. Финално решение по проблема няма ”, акцентира военният министър.

Той сподели, че към момента не е ясно дали страната ни ще може да окаже поисканата от Украйна военна помощ. И разяснява информацията, че Киев чака от нас 16 МиГ-а и 14 Су-25. „ Моята информация е доста съответна и тя е, че става въпрос за подправена вест. Касае освен България, само че и други страни членки на НАТО. Новината е изцяло погрешна ”, безапелационен бе Заков.

„ Не мога да влизам в елементи, само че това са детайли, които се опитваме да съберем, с цел да се види дали въобще можем да изпратим нещо. Исканията са ясни, въпросът е дали има по какъв начин да отговорим на тях ”, сподели Заков.

Заков: На никой български министър не може да му бъде налагано решение

Той разяснява и парите за защита в държавния бюджет. " Те в никакъв случай не стигат, само че основният въпрос е по какъв начин ги харчим. Мисля, че методът за харченето им от предишното би трябвало да се промени. За мен персонално не е редно първо да се получава утвърждение от Народното събрание по съответна сума и едвам по-късно да се работи по даден план. Това е сгрешен път на проектопланиране ", безапелационен бе Заков.

Той съобщи, че не изключва опцията в началото оферти за правоприемник на Стефан Янев - Тодор Тагарев, да стартира да се причисли към екипа на Министерството на защитата. 

" Стефан Янев не го познавам от в този момент. Работили сме с него дълги години - бях дипломат в НАТО, а той беше министър. Имаше доста колегиално предаване, със съответната информация ", акцентира Заков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР