Новият военен министър Драгомир Заков даде първото си телевизионно интервю

...
Новият военен министър Драгомир Заков даде първото си телевизионно интервю
Коментари Харесай

Ако има ядрена война, тя не може да бъде спечелена от никого

Новият боен министър Драгомир Заков даде първото си телевизионно изявление в ефира на NOVA.

" Определението за протичащото се в Украйна го даде и интернационалната общественост, не е нужно аз да го давам, само че въпреки всичко - то изрично е война. А тя е в резултат на въоръжено нахлуване от страна на Руската федерация ", по този начин министърът разяснява обстановката в Украйна.

На въпрос им ли риск от нуклеарна офанзива той отговори: " Иска ми се да няма. Има паритет в нуклеарните сили в света. Това значи, че в случай че има нуклеарна война, тя не може да бъде извоювана от никоя от страните и ще бъде безсмислена. Ядрените оръжия имат възпиращ детайл. Личното ми мнение е, че съветският президент употребява това като разменна монета и усилване на бъдеща преговорна позиция. Иска ми се да имам вяра, че няма други планове, защото нуклеарна война не би могла да бъде извоювана от който и да било ".

Заков за следващ път акцентира, че изпращането на повиквателни няма нищо общо със обстановката в Украйна. " Категорично няма военна готовност, няма и причина за това. Става дума за напълно общоприета процедура, която се случва два пъти годишно и се възнамерява авансово ", изясни министърът.

" Война може да се води по доста способи, в това число и с невоенни средства, да вземем за пример - в киберпространството ", добави Заков.

Той съобщи, че не изключва опцията в началото оферти за правоприемник на Стефан Янев - Тодор Тагарев, да се причисли към екипа на Министерството на защитата.

" Стефан Янев не го познавам от в този момент. Работили сме с него дълги години - бях дипломат в НАТО, а той беше министър. Имаше доста колегиално предаване, със съответната информация ", акцентира Заков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР