Новият вариант Мю протича тежко и заобикаля ваксините. Това заяви

...
Новият вариант Мю протича тежко и заобикаля ваксините. Това заяви
Коментари Харесай

Проф. Камен Плочев: Новият вариант Мю протича тежко и ваксините не му действат

Новият вид " Мю " протича тежко и заобикаля имунизациите. Това съобщи ръководителят на Първа клиника по инфекциозни заболявания на ВМА проф. Камен Плочев пред.

" Това е нов вид на вируса, не е вариант - това би означавало ново държание, потребност от нова ваксина ", уточни лекарят.

" Засега при нас няма открит болен от новия вид, който протича относително тежко и сегашните ваксини не му работят ", сподели проф. Плочев.

Той съобщи, че за момента не би трябвало да се бърза и с слагането на трета доза ваксина против COVID-19.

" Да не бързаме с третата ваксина, тъй като не знаем какво се случва с клетъчния имунитет. Има обаче имунодефицитни лица, при които се вършат профилирани проучвания и в случай че се види, че няма антитела, може да се направи трета доза ", изясни професорът.

Съдейки по предходния ни опит, ще има нов пик на Коронавирус вълната след началото на новата образователна година. Миналата година отново беше по този начин - имахме една междинна заболеваемост и към края на септември и началото на октомври стартира огромното препълване на лечебните заведения, предвижда експертът.

Той съобщи, че и сега лечебните заведения към този момент се запълват, като максимален напор има към инфекциозните клиники.

Според проф. Плочев тази есен няма да има грип, тъй като пазейки се от COVID-19, се пазим и от грипа с маските и спазването на отдалеченост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР