Новият учебник по история и общество за пети клас в

...
Новият учебник по история и общество за пети клас в
Коментари Харесай

Технически грешки: Учебник в Северна Македония прати България в Албания

Новият учебник по история и общество за пети клас в Република Северна Македония притегли публичното внимание в страната в последните дни поради грешки в него. В раздела за географското състояние на страната е посочено, че Северна Македония граничи на изток с Република Албания, а на запад с Република България, написа Българска телеграфна агенция.

Медиите в страната откриха, че в него също е посочено, че най-високият връх в света Еверест е висок 29 305 метра, вместо 8849 метра, Мъртво море е на 1400 метра, вместо на 430 м. под морското ниво, античният интервал приключва 10 века по-рано, а разделът за Португалия е илюстриран със знамето на Испания.

В писмо до уеб страницата Публикум създателите на учебника Анита Ангеловска и Гликерия Илиоска откриват и други неточности и показват страдание, че в устрема си да не пропуснат нещо значително, са пропуснали " механически неточности, които са разтревожили обществеността ".

" Учебникът, беше показан на постоянен конкурс от Педагогическата работа още през май тази година. Всички оферти от механически темперамент са взети поради при правенето на окончателния му вид. Нито ние създателите, нито рецензентите имахме опция да прегледаме учебника преди щемпел. Може би щяхме да видим, че вместо 5-ти век, написа 5-ти век пр.н.е., че при обработката и редакцията на текста е позволена неточност по отношение на местоположението на нашите съседи от изток и запад, или във връзка с мерните единици. Въпреки че е явно, че има механически неточности, тъй като в случай че прочетете учебника и го анализирате, педагогичен и методически ще забележите, че той изцяло следва образователната стратегия, методиката за основаване на учебник и Националните стандарти " пишат в обръщението си Ангеловска и Илиоска, които прецизират, че неточности има и в албанския вид на учебниците и молят МОН да поправят електронните версии на посочените места, а учителите да обяснят на учениците, че има механически неточности в съответни елементи от учебника.

От Министерството на образованието и науката (МОН) и Педагогическата работа оповестиха, че стартират процедура за определяне на аргументите за пропуските при утвърждението и издаването на учебника. " Чрез Националната комисия по учебниците като върховен орган в процеса на одобрение на учебниците, МОН към този момент е изискало информация за работата на всички заинтригувани страни в процедурата по одобрение на съответния учебник и след приемане на отчета министърът на образованието и науката ще направи съответно предложение за по-нататъшни дейности ", написа в известието, оповестено в македонските медии.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР